Monday, April 17, 2017

♥ Monday Blues ♥

Assalamualaikum..


MONDAY BLUES | Asal hari isnin je lemau.. Asal hari isnin je malas nak bangun pegi keja.. Asal hari isnin je malas nak buat tu.. Asal hari isnin je malas nak buat nie.. Eh sume malas bile hari isnin.. Alaaaaaaa e'in nie kalau bukan hari isnin pun memang malas sentiasa! HAHAHAHAHA!


Nape laaaaa kejap je hari isnin.. Nape laaaaaaaaaa lambat benau nak hari sabtu/ahad.. Hailaaaaaaa..


Sebenarnye e'in tak tahu nak update ape kali nie.. Sebab tu merepek meraban macam nie.. Haha..


Kasi tepek gambar monday blues sekeping.. Sekeping hati di bawa berlari.. Jauh melalui jalan nan sepi.. Merepek lagi.. Hmmmmmmmm..


Harap-harap next entry e'in dah ade modal nak cite ape.. Tolong laaaaaaaaaaa jangan merepek lagi macam nie..

Monday, April 10, 2017

♥ Resepi Ayam Paprik Mudah ♥

Assalamualaikum..


RESEPI AYAM PAPRIK MUDAH | Hari nie e'in nak kongsi resepi lagi, memandangkan sekarang nie selera and nafsu makan kemain lagi.. Huhu.. Sebelum nie kalau e'in kongsi rezeki, e'in tak letak sukatan sebab kalau masak memang tak pandai nak suka-sukat nie, main campak aje sume bahan.. Maaf ye.. Huhu..


So hari nie, e'in try letak sukatan sekali.. Nie untuk 2 orang makan taw..





Bahan-Bahan:

1. 1 mangkuk kecil isi ayam - dipotong kecil

2. 1 ulang bawang putih - dikisar/ditumbuk

3. 1/2 labu bawang besar - dikisar/ditumbuk

4. 1 sudu besar cili kisar

5. 2 sudu besar sos tiram

6. Sayur (lobak merah, kacang panjang, baby corn dan bunga kobis)

7. 1/2 labu bawang besar - dihiris

8. 2 batang cili padi - dihiris (kalau nak pedas lagi, boleh tambah)

9. Garam

10. Minyak masak untuk menumis

11. 2 helai daun limau purut


Cara-Cara:

1. Panaskan minyak didalam kuali

2. Tumiskan cili kisar, bawang putih dan bawang besar yang dah dikisar

3. Masukkan ayam, sos tiram, sedikit air dan kacau rata

4. Tutup kuali untuk masak ayam sehingga empuk

5. Bila ayam dah empuk, masukkan sayur, cili padi, garam dan ajinomoto

6. Masukkan air sikit lagi kalau nak berkuah

7. Tutup periuk sekejap je untuk bagi sayur empuk

8. Siap untuk dihidangkan!


Selamat mencuba korang.. :)


P/s: Kekadang e'in buntu nak masak ape kat rumah.. Jom korang share resepi yang selalu korang masak kat rumah..

Monday, April 3, 2017

♥ Blog List Updated ♥

Assalamualaikum..


BLOG LIST UPDATED | Alhamdulillah bersyukur ke hadrat Ilahi dapt lagi kite berkumpul dan memeriahkan lagi majlis kite hari nie.. Ewah kemahin mukadimah! Majlis ape e'in oiii.. Hahahaha.. Bile dah monday blues memang gini laa gamaknye..


Akhirnye! Setelah menempuh segala cabaran dan jugak rintangan, impian, angan-angan dan jugak cita-cita, (HAHAHAHA!!) e'in dah berjaya update blog list! Yeayyy!!






Sila semak samade blog korang tersenarai ke tak.. Muahahaha.. Hopefully lepas nie, e'in takde lagi tertinggal nak terjah blog sape..


Adios!

Monday, March 27, 2017

♥ Craving Satisfied! ♥

Assalamualaikum..


CRAVING SATISFIED! | Best taw sebenarnye kalau masuk dunia blogging nie.. Kite dapat ramai kawan baru.. E'in start blogging lame dah.. Tak ingat tahun bile.. Hahaha.. Tapi ade kawan-kawan blogger yang tak aktif blogger lagi tapi kitorang still keep in touch until today through facebook and instagram..


Nasib baik e'in still keep blogging sampai hari nie even update seminggu sekali.. Janji update kan! Dapat lagi kawan-kawan baru.. Hihi.. Terima kasih taw korang sebab sudiiiiii jadi kawan titew... Gittuwwww! Hahaha..


Entry lepas kan e'in ade update pasal teringin gile nak makan popcorn garret.. Kan kan kan.. Ade sorang blogger cantik dan baik hati nie, sanggup belikan untuk e'in plus pos taw korang! Sape blogger tu? Nie die, blogger Anies .. Korang boleh laa jengah blog die.. Hihi..


Bahagianyeee tekak.. Alhamdulillah.. Hihi..


Thanks sangat-sangat taw Anies! Hihi..


p/s: Asek sebut nak update bloglist tapi tak update-update pun.. Haish.. Sila rajin e'in!

Monday, March 20, 2017

♥ Misi Kesayangan Dah Kawen ♥

Assalamualikum..


MISI KESAYANGAN DAH KAWEN | Sabtu lepas, cousin kesayangan e'in dah kawen.. Nape panggil die misi? Sebab die nurse.. Kitorang memang panggil die misi.. Hahaha.. Alhamdulillah walaupun cuaca hujan aje sekarang, mase majlis tu cuaca elok sangat..


Tahniah misi & bad! Welcome to the club.. Semoga korang berbahagia hingga ke Jannah, In shaa Allah.. Cepat sikit bagi ecad kawan ea.. Kihkihkih.. Jom laa layan gambar even gambar tak banyak sebab ecad tengah demam time tu.. Merengek aje..


Malam berinai.. Yang tengah-tengah tu bukan pengantin tapi kakak die.. Pengantin tengah berinai time nie.. Kitorang pinjam jap pelamin nikah die.. Hihi..




Lepas nikah.. Alhamdulillah.. E'in punye baju bridesmaid tak siap taw.. Sebab tu dok belakang tu haa.. Nasib baik ade jubah kaler purple.. Huhu..


BrideXBridesmaid


Gambar dengan pengantin time sanding pun takde sebab time nie anta ecad kat rumah mak mertua jap sebab ecad makin tak selesa..


Okay, tu je nak cite.. Haha..

Monday, March 13, 2017

♥ Korang Pernah Kena Tak? ♥

Assalamualaikum..


KORANG PERNAH KENA TAK? | Situasinye macam nie.. Ade 1 family A tu memang dari dulu suke cari pasal dengan family lain.. Then tetibe family B plak ikut care macam family A tu.. Kemain kate macam-macam pasal kite adik beradik, abah kite, siap delete no phone ibu kite, kate sepupu sepapat yang lain, sumenye buruk belaka.. Keluarga die, anak-anak die je yang baik..


Ade sorang sepupu e'in nie, majlis die nak dekat dah.. Tup-tup family A nie die datang balik cari adik kite, nak buat cite sedih.. Nak buat ape? Nak mintak kesian? Cite itu ini, benda yang tak betul pasal sepupu kite.. Padahal kitorang memang dah tahu perangai keluarga 69 die tu.. Anak sampai lain, nanti mak pulak sampai lain.. Tapi takpe, kitorang ade bukti, simpan siap-siap.. Sepupu e'in jemput je dorang datang majlis, takde cakap pape pun..


Sebenarnye kitorang dah penat dengan perangai dorang nie.. Buat salah, lepas tu pinggirkan diri sendiri lepas tu datang balik buat cite sedih lepas tu mintak maaf.. Lepas mintak maaf tu then dorang tak buat lagi takpe.. Ehhhhhhhh dorang ulang balik perangai tu.. Tapi dorang mesti cari adik e'in sebab adik je yang nak layan.. Hahaha..


Ecad cakap, jom laa kite berhuhuhu bu..


Time majlis sepupu e'in nanti, kitorang tak tahu macam mane nak hadap muke dorang.. Macam kitorang pulak yang buat salah ek? Hahaha.. Buat bodoh jelaa.. Boleh kan?


p/s: Asek post marah-marah je sejak-sejak nie.. Bertabah laa sume pembaca.. Hihi..

Monday, March 6, 2017

♥ Entah Laa ♥

Assalamualaikum..


ENTAH LAA | Sebelum nie e'in ade cakap pasal keja.. Kena keja 6 hari seminggu tu kan.. Kena full day keja sampai petang bukan half day.. Haish.. Nak ngadu jap laa.. Huhu..


Mula-mula keja sini lepas e'in kawen hampir 2 tahun lepas.. Accept keja sini sebab keja dari isnin sampai jumaat, 9.00pagi-7.00malam.. So far, okay je takde pape problem pun mase mula-mula keja dulu.. Walaupun hanye e'in sorang je Islam kat sini and yang lain sume cina..


Then tetibe berubah time e'in dah nak cuti bersalin.. Ade ke patut boss tak nak bayar gaji time cuti bersalin 60 hari tu padahal e'in dah confirm keja nie and dah keja lebih dari 6 bulan dah.. Sampai PA die cakap "Terpulang kat u nak buat ape" sebab die dah backup e'in abes-abes, dah terangkan law satu-satu kat bos tapi bos still keras kepala.. At the end, asben bos yang mintak maaf kat e'in cakap yang ade salah faham sikit so jangan simpan dalam hati.. Time nie senyum kambing jelaa sebab dah menyampah.. Haha..


Dalam cuti pantang tu, tetibe bos buat announce dalam whatsapp group cakap dah kena start keja pukul 10.00pagi-7.00malam then sabtu half day.. Terus tukar gitu ek alasan die sebab e'in nak kena urus baby pepagi hari everyday.. Ape punye alasan ntah.. Tapi takpe kite layankan aje lagi..


Yang e'in perasan kan, start e'in naik cuti bersalin tu, ape yang e'in buat serba tak kena kat mata die.. Adeeeeee je.. Kau buat salah sikit je, abes laa kau! Sampai satu tahap tu kau rase kau kena pulau taw.. Bukan dari kawan keja tapi dari bos kau! Pehal ntah.. Birthday sume staff die sambut kemain, ade makan, ade kek, ade bunga bagai.. Birthday e'in? Die buat danggg je.. Bukan mengahrap sangat pun tapi kite nie perasan laa kan.. Start daritu, e'in memang dah tak join pun kalau ade nak celebrate birthday sape-sape..


Kalau nak mintak cuti lagi laaaa payah.. Last year nak cuti sebab nak bawak family e'in jalan-jalan.. Dah apply cuti awal-awal okay.. Unpaid leave.. Homestay dah book sume tetibe lagi 3 hari nak cuti tu, bos ngamuk dalam group terus cakap sape yang ade apply leave, tarik balik leave tu then kalau tak suke, boleh terus berhenti.. Ape gileeeeee laa perangai.. Memang tak laa e'in nak tarik balik kan.. Time tu takde pk ape pun just pk resign terus je.. Baru nak anta surat resign, die dengan lemash lembut nye suh tukar pegi annual leave.. Bukan e'in tak nak gune annual leave tu sebab nak simpan untuk hal lain sebab tu e'in tak kesah amek unpaid leave and die pun tak payah nak bayar laa kan gaji kite..


Nie gambar mase event sabtu lepas.. Senyum bahagia? Mane adeeee.. Senyum propa je tu..


Dah laa takde kena mengena pun kena join event.. Nasib baik event baru-baru nie hari ahad e'in tak payah datang.. Haish entah laa.. Kalau ikutkan hati, memang dah takde hati pun nak keja kat sini.. Hari-hari bukak jobstreet, hari-hari apply keja lain.. Tapi tu laa takde rezeki lagi kan.. Nak cakap suruh redha, macam dah tak boleh redha je.. Haha..

Monday, February 27, 2017

♥ Teringin Pulak ♥

Assalamualaikum..


TERINGIN PULAK | Tekak nie tetibe teringin nak makan popcorn garrett.. Teringin gile dah bape hari dah.. Takkan nak ke KL semata-mata nak beli benda alah nie.. Haha..


Sejak-sejak nie selera makan kemain lagi.. Tengah malam kalau teman asben tengok tv, mesti mulut nie nak ngunyah sekali.. Sampai asben cakap, "Sayang kalau gemok siap ea.." Hahaha.. Alaaaaaa tak takut laa!




Agak-agak kat JB nie ade sesape yang jual tak ek? Sape tahu? Huhu.. Nakkkkkkkkkkkkkkkkkkk!

Monday, February 20, 2017

♥ Resepi Laksa Penang Mudah ♥

Assalamualaikum..


Haritu e'in dah janji nak share resepi laksa penang kan.. Kan Kan? So, e'in akan tunaikan kali nie.. Baru teringat uolls..


Walaupun ramai dah tahu care masak lakse penang nie, e'in tak dulik nak share jugak sebab baru first time try masak sendiri mase birthday asben bulan lepas.. Hihi..




Bahan-Bahan:

1. Laksa
2. Ikan Kembung
3. Bawang merah
4. Sedikit belacan - dibakar
5. 1 senduk cili kisar
6. Asam keping
7. Bunga Kantan
8. Daun Kesum
9. Garam


Bahan Hiasan:

1. Telur - rebus dan belah 2
2. Timun - hiris
3. Salad - hiris
4. Bawang besar - hiris
5. Cili padi - hiris
6. Limau kasturi - belah 2


Cara-Cara:

1. Rebus ikan. Air rebusan ikan tu simpan jangan buang taw sebab nak buat kuah nanti.. Asingkan isi ikan dengan tulang.. Blend isi ikan.. Letak air rebusan ikan sikit.. Kalau nak rase ikan, jangan blend sampai hancur.. Kalau nak kuah pekat, blend sampai hancur.. Bahagian kepala dan tulang ikan diblend dan ditapis airnye..

2. Masukkan bawang yang dikisar bersama belacan dan cili kisar ke dalam air rebusan ikan.. Masukkan jugak asam keping, bunga kantan dengan daun kesum..

3. Masukkan isi ikan yang dah diblend tadi.. Masak dengan api perlahan dan biarkan sampai mendidih.. Masukkan garam dan sesuaikan ikut rase..

4.Tunggu sampai didih lagi dan siap! Dah boleh dihidangkan dengan bahan hiasan tadi..


Haa senang kan! Selamat mencuba dan selamat menjamu selera.. :)

Monday, February 13, 2017

♥ Pantang Nampak ♥

Assalamualaikum..


Ecad nak masuk 8 bulan dah bulan nie.. Rase macam kejap je.. Pejam celik pejam celik makin besar dah anak ibu.. Tolong jangan cepat sangat besar.. Ibu tak puas nak buli lagi.. Haha..


Makin banyak akal dah ecad sekarang nie.. Yang terbaru, die suke tengok muke and video sendiri.. Siap ketawa geli hati lagi.. Gelakkan diri sendiri nampak.. Hihi..


Kalau kite tunjuk gambar die kat handphone, die akan pegang tangan kite lepas tu pelan-pelan die datang kat handphone tu lepas tu die cium.. Hahaha! Saje buat lawak taw ecad nie.. Kalau ajak selfie, haaaaaaaaaa kemain lebar senyum.. Nasib baik dah ade gigi 2 batang sekarang takde laa nampak macam atok nenek takde gigi..


Haaaaa tengok! Kemain lebar die senyum..


Nie gambar sabtu lepas.. E'in pakai baju keja tu uollssssss.. Sedih taw.. Sekarang nie kena keja sampai hari sabtu.. Bukan half day, tapi full day! Dah laa cuti dengan asben tak same.. E'in cuti hari ahad, die cuti hari sabtu.. Bising weyyyyy..


Ermmmmm sedih sedih sedih.. Next entry laa e'in nak ngadu pasal keja.. :'(

Tuesday, February 7, 2017

♥ Alhamdulillah ♥

Assalamualaikum..


Kat sini ade tak sape-sape yang buat income tepi? Macam buat bisnes kecik-kecik ke.. Macam part time gitu.. Kalau ade, kite geng laa gitu.. Hihi..


Yelaa, memandangkan ekonomi sekarang nie, kebanyakan memang tengah cari peluang untuk menambah pendapatan kan..


Macam e'in, maybe ade yang dah tahu and maybe jugak ade yang tak tahu.. E'in pun ade bisnes kecik-kecik gak.. E'in jual barang Original Coach.. Sume ade, handbag, bag untuk lelaki, clutch, jam, wallet.. Eh banyak laa taw.. Hihi..


Nie bukan gred AA or gred AAA taw.. Memang 100% Original.. Harga memang lagi rendah kalau nak dibandingkan dengan Butik Coach yang ade kat Malaysia nie.. Sebab ape? Sebab kite beli direct terus dari kilang.. Gittchuuuuu..










Nie antara barang-barang customer e'in yang dah sampai..


So, kalau ade sape-sape yang nak cuci mata ke, yang rase-rase nak beli ke, nak buat hantaran ke, boleh cuci mata kat:


Instagram: https://www.instagram.com/theanfs

@

Facebook: https://www.facebook.com/ayien07


P/s: Barang nie sume pre order taw..

Monday, January 23, 2017

♥ Small Celebration At Home ♥

Assalamualaikum..


13/1/2017 lepas, birthday asben e'in yang ke tettttttttttt! Hahaha.. Next year nak masuk 3series dah die..


Takde celebrate kat luar pun or bagi die surprise pape.. Just celebrate kecik-kecik 3 orang je kat rumah.. 


Brownies order last minit.. Asben e'in tak bape suke kek, so kite tukar laa ke brownies..


Laksa penang.. Requested from birthday boy.. Nie first time taw e'in buat.. Nasib baik jadi and mabeles kate die.. Haha! (Nanti e'in share resepi ea)


Happy belated birthday b.. Semoga sentiasa dibawah lindungan Allah, dimurahkan rezeki selalu, diberikan kesihatan yang baik.. Terima kasih dah jadi seorang ayah dan suami yang sangat sangat sangat baik.. Love u!


P/s: Sudah! Tak nak taip panjang lebar takut ade yang muntah hijau kang.. Haha! :p

Monday, January 16, 2017

♥ Nak Dapat Akal Ni ♥

Assalamualaikum..


Sabtu subuh lepas, e'in nak bangun solat, dengar ecad merengek-rengek.. Ingatkan die dah bangun and nak susu.. Sekali tengok, die tengah tido lagi tapi mulut merengek.. Rase dahi, badan pulak, laaaa panas! Demam rupenye anak ibu..


Check suhu die, 37.9.. Terus tuam.. Nasib baik haritu memang e'in ade apply cuti sebab nak balik kampung.. Pagi tu sampai kampung pun ecad dok melepek je.. Bagi makan ubat terus muntah.. Habis sume.. Dah laa tak nak minum susu, tak nak makan.. Petang tu rase badan die, eh makin panas.. Check lagi suhu, 39.0.. Allah tingginye.. Tapi ecad tak meragam banyak laa.. Cume banyak diam and terbaring je.. melekat kat bawah tiakkkkk ibu die je.. Hahaha..


Memang tak pegi klinik pun sebab ubat demam die still banyak lagi.. Esoknye, check suhu die lagi.. Alhamdulilllah kurang dah, 37.1.. Tapi still bagi makan ubat and tuam.. Siang tu dah riuh balik laa mulut die.. Cakap kuat-kuat, ketawa-ketawa.. Hihi..


 Muke budak demam.. Huhu..


Orang cakap baby kalau demam ke, tu maknenye nak beralih bulan.. Nak dapat akal.. Nak bijak ape laa ye anak ibu lepas nie.. Get well soon hero ibu!

Monday, January 9, 2017

♥ Pengalaman Mengandung - Part 4 ♥

Assalamualaikum..


Dah sampai last part dah nie.. Hihi.. Gigih nie nak cite.. Takpe laa kan.. Kenangan manis yang tak mudah nak dilupekan..


Due date e'in sepatutnye 19/6/2016.. Sepatutnye laa kan.. Tapi tanda-tanda still takde lagi.. Sakit, air ketumban pecah, sume takde hoii.. Risau jugak laa kan sebab takut kena induce.. Mase nie time pose.. Malam 19hb tu, e'in ajak ibu jalan pegi bazar.. Kot-kot ade nak beli barang raya.. Memang sakan jalan malam tu..


Subuh 20/6/2016 dah mule rase sakit-sakit time sembahyang.. Mase nie diamkan dulu sebab sakit selang 2 jam sekali.. Whatsapp tanye kawan e'in time die dulu macam mane.. Pagi tu dh start sakit selang 1 jam sekali.. Cakap kat asben dah mule sakit tapi tak nak pegi hospital dulu sebab takut kena seluk.. :p


Maybe asben tak sedap hati, tengah hari tu die balik dah.. Ibu pun cakap tu tanda-tanda dah tu.. Tapi e'in still sabar lagi.. Makin lame makin sakit.. Selang 15 minit sekali dah.. Terus ajak asben pegi hospital.. Mase tu dah jam 6 petang.. Bayangkan laa.. Highway pasir gudang memang dah start jem time macam nie.. Dengan orang sume nak balik nak buka pose kan..


Dalam keta e'in memang dah tak keruan dah.. Yang paling geram, asben e'in boleh lek-lek tenang pegi isi minyak dulu.. Haishhhh nak marah pun dah tak boleh dah sebab tahan sakit kan..Sampai hospital, pak guard perempuan tolong teman e'in pegi bilik bersalin and asben e'in pegi park keta..


Sampai wad bersalin, e'in dah kena masuk kat bilik saringan.. Doktor seluk jugak nak tengok dah bukak bape cm.. Baru 4cm.. Doktor suruh e'in salin baju and makan dulu ape-ape sebab nanti dh masuk bilik bersalin tak boleh makan pape dah..


E'in teman asben bukak pose.. Time tu walaupun tengah lapar, tak boleh telan pape lagi dah.. sebab dah rase sakit kan.. Walaupun just roti and air mineral.. Tepat jam 8 malam, e'in masuk ward bersalin.. Alhamdulillah, kat Hospital Sultan Ismail tu, setiap sorang 1 bilik and setiap bilik sume nurse perempuan yang jage.. Takde sorang lelaki pun melainkan asben kite.. Doktor-doktor lelaki just datang pantau and tengok bape berat baby kite je (dorang pegang-pegang perut and agak-agak je)


Ingat kan dah masuk dalam ward tak kena selok.. Ehhhhhhh kena selok jugak.. Sakit die hanye Allah je yang tahu.. Huhu.. Bile dah sampai mase, nurse sume dah kerumun e'in termasuk asben.. Die memang tak berganjak walau seminit pun.. Setia kat sisi e'in.. Cewahhh!


Tapi, ade satu masalah e'in time tu, e'in tak pandai meneran.. Walaupun dah kena marah banyak kali denagn misi.. Nurse cakap "kepala anak awak dah nak kuar dah tapi masuk balik sebab awak stop teran.." Dalam hati Ya Allah kesiannye anak aku..


Tepat jam 12.58am 21/6/2016, e'in dah selamat bersalin dah.. Hilang sume sakit taw lepas baby dah kuar.. Automatik.. Bile nurse letak ecad kat dada e'in, tak tahu nak bayangkan pasaan time tu macam mane.. Menangis, rase syukur sangat.. Asben amek wuduk terus azankan ecad..



    3.08kg.. 


Selepas dah berkampung dua hari kat hospital, e'in dah boleh kuar.. Nape 2 hari? Sebab darah putih e'in rendah.. Huhu..


Sekarang ecad dah besar dah.. Nak masuk 7 bulan dah.. Kuat makan, kuat susu, kuat gaduh dengan e'in! Tapiiiiiiiiiii anak ayah sangat.. Hihi..


                                                               Tak boleh duduk diam dah..                                                      


P/s: Rindu time ecad dalam perut :p                                                                  

Tuesday, January 3, 2017

♥ 2k17 ♥

Assalamualaikum..


Kite pun nak jugak laa tulis 2k17 nie.. Hihi.. Apebenda tu? Alaaa 2k17 tu maksudnye 2017 laa.. Kan tengah viral sekarang nie kan.. Upload pape je mesti letak '2k17' takpun #2k17..




Selamat datang 2017.. Alhamdulillah masih dipanjang umur kite sume kan.. Semoga tahun nie lebih banyak perkara baik-baik saje untuk kite sume..


Cak! Belanje sekeping gambar bujang sorang nie.. :)
 

ALL RIGHT RESERVED|THIS BLOG IS DESIGN BY RRAI