Tuesday, August 29, 2017

♥ Kesian Mata Makin Tak Sihat ♥

Assalamualaikum..


KESIAN MATA MAKIN TAK SIHAT | Sebenarnye e'in seorang yang rabun.. Rabun since zaman sekolah.. Tapi time tu takde laa tinggi bebeno power mata nie haa.. Kalau tak pakai spec pun boleh nampak aje..


Tapi sejak masuk umo 20an, rabun makin tinggi.. Termasuk laa silau.. Nak-nak kite nie keja jenis yang memang hadap konputer je 8 jam.. Memang makin tinggi laa power die tu kan.. Sebelum nie memang tak suke betul pakai spec, rase rimas lain macam.. Tu yang pakai contact lense aje cume kat rumah je pakai spec..


Tapi yang sedihnye, sekarang power rabun e'in sangat tinggi.. kanan -5.00, kiri -5.25 :'( .. Silau tak ingat bape tapi memang agak tinggi.. Tu yang sekarang stop pakai contact lense.. Cume pakai bile ade attend majlis tertentu je.. Nak nampak lawa sikit kononnye.. Haha.. Sekarang 24jam memang dengan spec aje laa.. Sebab kalau pakai contact lense kena order siap dengan silau sekali..


*abaikan muke yang selebet pegi keja nie haa* Sekarang malas betul laa nak make up kalau pegi keja.. Lipstick merah mak ngah pun dah malas nak pakai.. Haha..


Asben e'in ade suruh jugak e'in buat pembedahan lasik mata.. Kemain kau die offer.. Die cakap macam botol jem.. Power tinggi kan cermin nye tebal lepas tu mata kite nampak kecik.. Siot je kan.. Haha.. Tapi tu laa sebelum buat lasik tu kena check dulu mata nie sesuai ke tak.. Mulut memang cakap nak buat lasik, tapi dalam hati takut ya amat.. Tengok laa nanti nak buat ke tak..


Korang ade pengalaman dengan pembedahan lasik mata tak?

42 comments:

  1. Ok ke pakai cermin mata, kena la dengan muka tu.... kalau tak pakai lagi teruk nanti...

    ReplyDelete
  2. *Ok ke ==>> Ok pe (Typo lak, tak sempat nak tukar)... :-)

    ReplyDelete
  3. Macam Pn is3 WP pun pakai cermin mata sebab rabun sejak zaman sekolah lagi katanya.
    Tidur malam aje bukak. Anak2 semua ikut emaknya bermata 4.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu yg takut nanti anak e'in pun same.. huhu

      Delete
  4. saya pun masa form 4 pakai cermin mata..tp lepas dah habis U, dah tak nak pakai sbb susah nk bentuk tudung..hehe..skang kalau drive mlm @ hujan je baru pakai..dulu masa blaja pun dlm kelas je pakai :p

    ReplyDelete
  5. housemate sy buat lasik,3 org,skrg dah elok terang tak pakai spec

    ReplyDelete
  6. Risau jugak ni. kita pun rabun, now macam silau pun dah ada. waktu malam susah cket nak drive

    ReplyDelete
    Replies
    1. Silau e'in boleh tahan tinggi jugak taw.. huhu

      Delete
  7. tkde pulak pengalaman. hhmmm, kena tny yg pakar la e'in. kalau the best way pkai spek, teruska ajee..

    ReplyDelete
  8. Gojez!. Kak Mirror ingat pun nak buatkan lasik utk anak.. tp kena tunggu dia besar sikit. Klu Ein buat..jgn lupa buat entry nt.. nak tau juga testimoni, selalu baca testimoni artis je.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak tahu lagi nak buat ke tak kak.. macam sherammmm je.. huhu

      Delete
  9. alahai. kite pon rabun gak. tapi tulaaa ikot mood je pakai. tu pon kalau keluar. kalau gi office mmg taklaaa. jenis keje ngadap pc memaang gini laaa jadi nya. mcm kite teruk kat silau. rabun still okay laa walaupon dah naik kan.hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan.. sebab keja ngadap pc.. tu yang power makin naik..

      Delete
  10. mata saya lagi teruk. terpikir nak buat lasik jugak. selalu google pasai lasik ni. tapi takut. hahaha. btw saya follow blog cantik ni ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Huwaaaaa kite same laa nie ea..

      Tq taw follow sini.. 😊

      Delete
  11. Mai ingat power mai 475 tu dah abes tinggi dah. Huhu. Betul tu,pakai tebal2 ,mata nampak kecik, muka pun nampak terpenyek semacam. Sabar jelah..

    Kawan sekelas mai masa degree ada yang buat lasik. Tak sakit pun katanya, tapi dalam sebulan macam tu kena pakai rayban la sbb tak boleh tengok cahaya + tonyok mata pun tak boleh. Kena jaga lemah lembut gitueee.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha.. ade yang lagi tinggi power tu mai..

      Memang leceh sikit nak jage lepas buat lasik nie.. tapi kejap jelaa kan..

      Delete
  12. adoi.. tinggi nya power dik.. hee~ tak pe la.. lepas ni makan carrot bebanyak sikit tau..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dah makan carrot pun takde berubah pape pun kak 😭

      Delete
  13. wak dh buat lasik 2009., operation 41saat., skrg ok je xyah sibuk nk tukar spec every year,,

    ReplyDelete
  14. kata orang, kalau pake kacamata bakal tambah naik mines rabunnya,...

    ReplyDelete
  15. sama la kita power tinggi huhu. ada 'cita2' jgak nak buat lasik. dengan anak kecik suka tarik spek hadoi. ada rezeki nak buat jgak insyaaAllah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Same! Anak e'in suke tarik spec.. haha

      Delete
  16. samalah kita bila umur masuk pertghan 20an je mata ni makin teruk plak.hehe. tapi kalau ada rezeki teringin juga nk buat lasik

    ReplyDelete
  17. ehem. kite tag akak :)

    https://loveneddy.blogspot.my/2017/09/segmen-bloglist-oktober-disember-2017.html

    ReplyDelete
  18. cuba la alternatif lain mkn karot ke etc.. dlu time skolah nurse suruh pakai cermin sbb silau sbelah mata katanya tp sampai skrg xpenah pakai.

    cuma mkn makanan yg ada khasiat utk mkn. try la ein sblm bt laser tu tkut makin teruk, org di tmpt kerja lama dh bt laser tp tak nampak jugak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yeke? Takut pulak dengar.. e'in banyak and selalu dah makan carrot.. tapi tak berhasil.. huhu

      Delete
  19. tiap kali sy dgr psl lasik, mesti ada yg petik nama dr. muhaya smpi sggp nak pegi prince court... bla da check harga, trs x jd ;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang Dr Muhaya laa yang popular sekarang kan..

      Delete
  20. try dlu mkn sayuran ein..

    mana tau makin kurg..

    ReplyDelete
    Replies
    1. E'in dah buat yui.. tapi tak berhasil.. huhu

      Delete
  21. samalah dengan akak ni, dah berspec sekarang ni cuma dekat rumah je malas nak pakai spec, kalau drive memang kena pakailah. comey apa e'in pakai spec tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kira power akak tak tinggi laa ea?

      Delete
    2. Kira power akak tak tinggi laa ea?

      Delete

jangan komen macam-macam haa.. babap nanti! ^_^v

 

ALL RIGHT RESERVED|THIS BLOG IS DESIGN BY RRAI