Monday, March 6, 2017

♥ Entah Laa ♥

Assalamualaikum..


ENTAH LAA | Sebelum nie e'in ade cakap pasal keja.. Kena keja 6 hari seminggu tu kan.. Kena full day keja sampai petang bukan half day.. Haish.. Nak ngadu jap laa.. Huhu..


Mula-mula keja sini lepas e'in kawen hampir 2 tahun lepas.. Accept keja sini sebab keja dari isnin sampai jumaat, 9.00pagi-7.00malam.. So far, okay je takde pape problem pun mase mula-mula keja dulu.. Walaupun hanye e'in sorang je Islam kat sini and yang lain sume cina..


Then tetibe berubah time e'in dah nak cuti bersalin.. Ade ke patut boss tak nak bayar gaji time cuti bersalin 60 hari tu padahal e'in dah confirm keja nie and dah keja lebih dari 6 bulan dah.. Sampai PA die cakap "Terpulang kat u nak buat ape" sebab die dah backup e'in abes-abes, dah terangkan law satu-satu kat bos tapi bos still keras kepala.. At the end, asben bos yang mintak maaf kat e'in cakap yang ade salah faham sikit so jangan simpan dalam hati.. Time nie senyum kambing jelaa sebab dah menyampah.. Haha..


Dalam cuti pantang tu, tetibe bos buat announce dalam whatsapp group cakap dah kena start keja pukul 10.00pagi-7.00malam then sabtu half day.. Terus tukar gitu ek alasan die sebab e'in nak kena urus baby pepagi hari everyday.. Ape punye alasan ntah.. Tapi takpe kite layankan aje lagi..


Yang e'in perasan kan, start e'in naik cuti bersalin tu, ape yang e'in buat serba tak kena kat mata die.. Adeeeeee je.. Kau buat salah sikit je, abes laa kau! Sampai satu tahap tu kau rase kau kena pulau taw.. Bukan dari kawan keja tapi dari bos kau! Pehal ntah.. Birthday sume staff die sambut kemain, ade makan, ade kek, ade bunga bagai.. Birthday e'in? Die buat danggg je.. Bukan mengahrap sangat pun tapi kite nie perasan laa kan.. Start daritu, e'in memang dah tak join pun kalau ade nak celebrate birthday sape-sape..


Kalau nak mintak cuti lagi laaaa payah.. Last year nak cuti sebab nak bawak family e'in jalan-jalan.. Dah apply cuti awal-awal okay.. Unpaid leave.. Homestay dah book sume tetibe lagi 3 hari nak cuti tu, bos ngamuk dalam group terus cakap sape yang ade apply leave, tarik balik leave tu then kalau tak suke, boleh terus berhenti.. Ape gileeeeee laa perangai.. Memang tak laa e'in nak tarik balik kan.. Time tu takde pk ape pun just pk resign terus je.. Baru nak anta surat resign, die dengan lemash lembut nye suh tukar pegi annual leave.. Bukan e'in tak nak gune annual leave tu sebab nak simpan untuk hal lain sebab tu e'in tak kesah amek unpaid leave and die pun tak payah nak bayar laa kan gaji kite..


Nie gambar mase event sabtu lepas.. Senyum bahagia? Mane adeeee.. Senyum propa je tu..


Dah laa takde kena mengena pun kena join event.. Nasib baik event baru-baru nie hari ahad e'in tak payah datang.. Haish entah laa.. Kalau ikutkan hati, memang dah takde hati pun nak keja kat sini.. Hari-hari bukak jobstreet, hari-hari apply keja lain.. Tapi tu laa takde rezeki lagi kan.. Nak cakap suruh redha, macam dah tak boleh redha je.. Haha..

35 comments:

  1. Istikharah...minta petunjuk daripada Allah..sabar..ada rezeki lain..rezeki anak..insyaAllah.

    ReplyDelete
  2. Sabar lah Ein... kalau kerja dengan 'bos' tuan punya syarikat memang macam tu, kalau dia nak suruh dia berhenti ada je alasan dia buat supaya kita yang berhenti sendiri dan bukan dia yang terminate sebab tak nak bayar pampasan kan... cuba ikhtiar kerja lain dulu baru berhenti... InsyaAllah ada rezeki ein nanti...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hati memang tekad nak berhenti je.. tapi pk balik ade komitmen, tu yang stay dulu sampai dapat keja lain.. huhu

      Delete
  3. Aduh E'in. Masalah kat tempat kerja E'in lagi hebat daripada Siqah. Huhu. Entah kenapa lah dengan bos E'in kan? Tak kanlah nak kata diskriminasi pula 🙄

    Sabar ye E'in. E'in cuba apply kerja lain. Kalau dapat yang sesuai, cabut jela.. Siqah pun anti kerja weekend :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak tahu laa siqah.. ape yang die tak puas hati entah..

      dah banyak apply keja lain siqah tapi belum ade rezeki lagi.. huhu

      Delete
  4. Hmmmm kesiannya baca entry ni. Kalau saya pun agaknya terasa juga bila birthday orang lain disambut beria tapi birthday kita sendiri krik krik ja. Mana boleh bos buat macamtu! semoga akak dapat kerja lain yang jauh lebih baik :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau birthday tu tak heran sangat pun syed.. kate lain, tak hadap! hahahahaha..

      Delete
  5. hee~ sebab tu jugak kakak brenti keje, duduk rumah e'in.. malas nak layan propa propa bos.. baik layan anak dengan suami.. sebab propa dorang dapat pahal..

    eh !! ini kisah akak tau.. hee~

    ReplyDelete
    Replies
    1. kite memang nak berhenti je kak.. tapi bile fikir ade komitmen, stay dulu sampai dapat keja lain.. berhenti keja tengok laa kalau anak dah 2 ke nanti.. haha

      Delete
  6. p/s boleh je bli kn.. nnt kasi alamat n nombor telefon. tp sy xtau brapa harganya skrg... dulu dlm rm8 - rm10 sebungkus

    ReplyDelete
  7. Byk2 bersabar ein.. Mcm pelik plok bos tu.. Ntah apa msalah dia buat camtu.. Klo sesama ofismate blh kata dengki.. Klo bos sddri buat camtu mmg pelik laaa.. Tp y ct bersalin tu mana blh buat mcm tu. Ada law kan dlm buku undang2 buruh.. Sama gak cuti... Klo ada annual leave..nape nak unpaid leave.. Kdg mcm kejam sgt.. Lya fhm rsa tu.. Msti tersisih.. Kdg nk kerja pom jd xde semngat kan..tp teruskan dlm keterpaksaan demi tanggungjawab.ye la zmn skarang... Kna kerja jugak utk survive.. Lya doakan moga lps ni ein jumpa tmpat kerja bru. Y blh ein enjoy bila bekerja.. Rsa seronok n xde stress... Atau pom..mudahan bos ein sdri mula berubah sikap n layan ein sepatutnya sama rata mcm staff lain jgk..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan lya.. memang stress gile.. bangun pagi je stress sebab kena pegi tempat keja nie.. rindu taw suasana tempat keja yang ade staff melayu, kepala gile-gile.. huhu

      Delete
  8. Stress kalau bekerja dengan bos yang mcm ni. Byk2 sabar k.

    ReplyDelete
  9. byk sabar ye e'in... ada hikmah tu semua yg terjadi... bos ni mcm2 perangai dan lagaknya...

    ReplyDelete
  10. Hmm, kalau persekitaran tak best , nak kerja pun tak semangat kan E'in.

    Semoga dipermudahkan segala urusan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. semangat memang dah lame hilang..

      in shaa Allah ade rezeki nanti..

      Delete
  11. kalau sy, mmg dah berhenti tu 😂 dah lah kena keja 6 hari seminggu

    ReplyDelete
    Replies
    1. nak berhenti terus tak boleh sebab ade komitmen lain..

      Delete
    2. bersabarlah, insyaAllah nanti lebih murah rezeki keja kat tempat lain yg lagi baik. ameeen

      Delete
  12. kalau aku dah berambus lama dah... huhu tp tulah jiwa kena kuat dan sabar.Tuhan akan bgi jln terbaik.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak boleh beb.. komitmen ade.. in shaa Allah ade dapat keja lain nanti..

      Delete
  13. busyra paham perasan ein tu.. mmg kerja dgn chinese mcm tu. kawan ada kerja dgn syrikat yg bos dia chinese, then bila time solat dia tak bg solat. ada ke patut. mmg kawan busyra stop kerja terus. menghalang org untuk ibadah pada Allah. busyra tak ckp la smua chinese mcm tu. ada ja yang baik. tp apa yg jadi pada ein ni.. kalau jd pada busyra pun mmg sakit hati. hmm. tak pela ein, cri kerja lain slow2 k. busyra doakan ein dapat kerja dgn cepat. amin :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. time solat tu, e'in solat je busyra.. mule-mule die bising jugak tapi lame-lame die diam..

      in shaa Allah dapat keja lain nanti.. bertabah laaaaaaaaaaaaaa

      Delete
  14. Sebelum saya baca entry ein, saya tengok gambar dulu. Gambar hari even tu. Saya kata dalam hati, "cantik." Saya tak beri tau sapa2 pun.

    Lepas tu baru saya baca. Saya baca sampai habis. Saya faham. Tak best jugak kalau kerja macam tu.

    Lepas baca, saya tengok gambar lagi sekali. Saya nampak ein masih senyum.

    ReplyDelete
    Replies
    1. senyum sebab amek gambar bang.. kalau tak, senyum tak ikhlas je hari-hari..

      Delete
  15. InshaAllah moga ada rezeki untuk e'in kerja ditempat lain nanti ye

    ReplyDelete
  16. boss tu perempuan ke? dia ada masalah dengan diri sendiri gamaknya. racist ke? kofkkofkof :p

    moga dimurahkan dapat kerja lain yang lebih baik nt amin

    ReplyDelete

jangan komen macam-macam haa.. babap nanti! ^_^v

 

ALL RIGHT RESERVED|THIS BLOG IS DESIGN BY RRAI