Monday, February 20, 2017

♥ Resepi Laksa Penang Mudah ♥

Assalamualaikum..


Haritu e'in dah janji nak share resepi laksa penang kan.. Kan Kan? So, e'in akan tunaikan kali nie.. Baru teringat uolls..


Walaupun ramai dah tahu care masak lakse penang nie, e'in tak dulik nak share jugak sebab baru first time try masak sendiri mase birthday asben bulan lepas.. Hihi..




Bahan-Bahan:

1. Laksa
2. Ikan Kembung
3. Bawang merah
4. Sedikit belacan - dibakar
5. 1 senduk cili kisar
6. Asam keping
7. Bunga Kantan
8. Daun Kesum
9. Garam


Bahan Hiasan:

1. Telur - rebus dan belah 2
2. Timun - hiris
3. Salad - hiris
4. Bawang besar - hiris
5. Cili padi - hiris
6. Limau kasturi - belah 2


Cara-Cara:

1. Rebus ikan. Air rebusan ikan tu simpan jangan buang taw sebab nak buat kuah nanti.. Asingkan isi ikan dengan tulang.. Blend isi ikan.. Letak air rebusan ikan sikit.. Kalau nak rase ikan, jangan blend sampai hancur.. Kalau nak kuah pekat, blend sampai hancur.. Bahagian kepala dan tulang ikan diblend dan ditapis airnye..

2. Masukkan bawang yang dikisar bersama belacan dan cili kisar ke dalam air rebusan ikan.. Masukkan jugak asam keping, bunga kantan dengan daun kesum..

3. Masukkan isi ikan yang dah diblend tadi.. Masak dengan api perlahan dan biarkan sampai mendidih.. Masukkan garam dan sesuaikan ikut rase..

4.Tunggu sampai didih lagi dan siap! Dah boleh dihidangkan dengan bahan hiasan tadi..


Haa senang kan! Selamat mencuba dan selamat menjamu selera.. :)

45 comments:

  1. wahhhh sedapnya laksa.... tp part buat kuah tu sy tetiba jd malas...boleh gitu? hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha.. tengok macam susah, tapi senang je sebenarnye yunk..

      Delete
  2. always my favorite laksa ni, nampak menyelerakan

    ReplyDelete
  3. Siqah suka laksa penang! Cuma tak pernah masak sendiri. Mak je masakkan :)

    ReplyDelete
  4. Selalu makan yang dh siap hidang.
    Tak taulah dia orang buat macam mana.

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh try masak sendiri pakcik WP..

      Delete
  5. Ein, teringin jugak saya nak cuba 1st time masak ni. Tapi ein tak tulis sukatan. Ikan, bawang, belacang, laksa. Bawang tu guna yg besar atau bawang putih. Saya tak ada blender lada, kalau giling boleh ke lada tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kite kalau masak selalu main campak-campak je takde main sukat-sukat.. sorry.. hihi.. boleh je giling ataupun beli yang kat kedai tu haa..

      Delete
  6. Kakak apa pun jenis laksa tak kiralah penang ke, johor ke, sarawak semua kakak suka E'in
    Buat sendiri puas boleh makan ulang-ulang:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu kak.. boleh makan banyak kali.. tapi e'in tak bape nak suke laksa sarawak..

      Delete
  7. Sedapnya laksa penang...dah lama sangat tak buat sendiri.

    ReplyDelete
  8. Laska penang ni memang favorite syed! hehehe thanks nanti boleh masak sendiri tak payah tunggu mak masak dah hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. welcome! kannnnnn.. dah boleh try masak sendiri.. :)

      Delete
  9. Rajinnyeeee E'in masak... Ada resepi boleh la try nanti.. hehehe tq E'in... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kena masak untuk suami.. hihi.. welcome lea.. :)

      Delete
  10. dah siap mai hantaq puchong sket plsss.. hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. alamakkkkk.. kang basi plak.. haha

      Delete
  11. waduhhh sedapnya laksaaaaaaaaaaaa

    ReplyDelete
  12. Hehehe kalau Laksa versi mai, pakai sardin tin je. heheh :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. sardin pun sedap jugak kan mai? :)

      Delete
  13. Teringat kat arwah abah, kalau tengok laksa Penang ni. Abah suka sangat makan laksa Penang masa dia sakit dulu

    ReplyDelete
  14. Ain, baca ni memang senang tapi kalau saya buat belum tau jadi. Blender pun saya tak ada.

    Ain buat lah, nanti saya gi ambik. Satu pinggsn je.

    ReplyDelete
  15. nak juga try masak laksa, tapi kena tunggu rajin 😄

    ReplyDelete
    Replies
    1. tolong datang wahai rajinnnnnnn.. hihi

      Delete
    2. tolonglah datang, tolonglah datang 😄

      Delete
  16. omaigod faveret food ni! tapi paling malas nak buat. hahahaha but this resepi macam senang je. nak try lah nanti bila bilaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. senang sangat jieha.. kena try taw!

      Delete
  17. Sedapnyaa.. lama x pekena laksa penang ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. jom buat sendiri.. lagi puas hati.. hihi

      Delete
  18. lya sdri x pnh masak lg laksa penang tau.biasa mkn y beli atau y org dh buat je.. hehe..blh cuba buat sdri jgk lps2 ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. jom try lya.. kalau buat sendiri boleh makan ulang-ulang.. hihi

      Delete
  19. Dia mcm senang nk buat tp bile nk buat tu hahahahha mkn mase sebab mls --' thanks ein ntuk resepi ni :)

    ReplyDelete
  20. sedapnyaaaa.. kalau mak busyra masak pun guna ikan kembung jgk.. busyra suka makan kuah belacan dari kuah yang ada santan tu. kuah lemak.

    ReplyDelete
  21. ibu aku smlm ckp nk masak laksa penang ni. skali cancel lar pulak. meleleh air liur

    ReplyDelete

jangan komen macam-macam haa.. babap nanti! ^_^v

 

ALL RIGHT RESERVED|THIS BLOG IS DESIGN BY RRAI