Tuesday, February 20, 2018

♥ Arabian Bay Resort, Bukit Gambang ♥

Assalamualaikum..


ARABIAN BAY RESORT, BUKIT GAMBANG | Cuti raya cina baru-baru nie e'in dengan family in law pergi bercuti kat Bukit Gambang nie haa.. Yang nie memang last minit punye plan.. Isnin malam adik ipar datang lepak kat rumah, lepas tu terus plan pegi holiday.. Check semua tempat memang ofcos laa fully booked.. So kitorang pilih tempat nie aje..




Holiday kali nie e'in booked 2 bilik.. 1 bilik Arabian Family Suite (2505) untuk family in law and 1 bilik Arabian Studio Suite (3517) untuk my little family.. Hihi.. Dua-dua bilik nie e'in amek pakej 3 hari 2 malam combo termasuk breakfast 2 hari, dinner 1 malam, ticket safari park and ticket water park.. Jom kite tengok bilik nye.. Tapi sorry laa bilik lagi 1 tu takde gambar tak sempat nak amek.. Hihi.. Bilik e'in mengadap jalan raya, bilik in law mengadap pool.. Nasib baikkkk kalau tak satu keja nak pujuk ecad.. Dah laa budak tu pantang nampak..


Arabian Studio Suite.. Bilik cantik dah cume kerusi dengan meja yang kat tengah-tengah tu macam tak sesuai sikit..


Untuk pengetahuan korang, kat sini takde katil queen atau king.. Yang ade cume katil single yang dorang cantumkan kat tengah.. Semua bilik macam nie.. Yang nie hampa sikit laa kan..


Bilik air okay je cume takde bath tub.. Korang jangan berangan ea.. Haha..


Lepas check in tu kitorang rehat kejap kat bilik sebelum gerak ke safari park.. Kat sini dorang ade sediakan tram untuk kesenangan kite nak pegi safari park dengan water park.. Free je tak kena bayar pun.. Yang sedihnye kitorang tak dapat masuk pun safari park tu sebab pukul 6 dah tak banyak tempat bukak so kitorang decide nak pegi esok sebelum atau selepas masuk water park..


On the way balik hotel dah bincang yang malam pertama tu kitorang tak dinner kat hotel, means nak gune untuk esok malam laa.. Malam tu kitorang beli makanan kat pasar malam je.. Minggu yang kitorang pegi tu kebetulan ade pasar malam.. Haa balun laa pe lagi.. Kiki..


Makanan kat hotel baik breakfast and dinner memang puas hati sangat-sangat.. Sedap, makanan pun banyak choice.. Yang penting takde complain dari yang lain.. Maaf laa ye tak sempat pun nak snap gambar makanan.. Terus masuk mulut laa.. Hari kedua pagi tu ade lion dance.. Yelaa tengah raya cina kan.. Kemain meriah kaw..






Nie gambar sebelum masuk safari park and sebelum budak tu mengamok ngantok nak tidur.. E'in tak masuk sampai abes pun safari park tu sebab kena turun patah balik tidurkan bujang sorang tu..


Water park? Jangan cakap laa wey.. Packkkkkkk gile orang.. Sampai tempat nak berteduh letak barang semua pun takde taw.. Nak buat macam mane, public holiday kan.. Memang macam tu laa gayanye.. Water park okay, best je.. Paling best kat coco beach tu laa.. Mase sampai tu ecad sampai meleleh air liur sebab teruja sangat.. Tak senonoh betul taw! Haha..


Sekeping nie jelaa dapat amek gambar bertiga..


Last day breakfast sebelum check out.. Muke yang lain molek je tapi nape muke ibu dengan ecad macam tu!


Sebelum balik jb kite singgah teluk cempedak dulu.. Kemainnnnn panas berdenting..


Oh ye.. Ade 2 kejadian tak best yang jadi mase stay kat sini.. Kejadian pertama, mase nak letak barang dalam keta sebelum nak pegi water park.. Ade dengar orang bergaduh.. Ingatkan pengunjung laa kan yang bergaduh.. Tapi rupenye staff resort.. Dengar laa dorang menjerit marah-marah lepas tu bertumbuk bagai.. Last-last die keluar dari ofis dengar salah sorang tu jerit "ba** ba**" Pada e'in yang nie tak nice laa.. Kalau korang ade masalah tak payah sampai macam tu sekali.. Ye tahu korang gaduh dalam office tapi tak perlu bawak sampai keluar office menjerit macam tu.. Dah jatuhkan image resort dah..


Kejadian kedua pulak mase tu lepas abes dinner.. Dalam pukul 9 lebih.. E'in ajak asben terus naik bilik sebab masing-masing dah kepenatan sebab seharian berendam kat water park.. Mase nak sampai bilik tu, e'in pelik nape troli housekeeping ade kat depan bilik kitorang.. E'in terus jalan laju-laju and mase sampai depan pintu bilik tu, e'in tengok ade 2 orang tengah kemas padahal e'in takde suruh pun.. Cepat-cepat e'in suruh dorang keluar and apelagi kena azan laa kejap.. Korang bayangkan laa kalau tertinggal ape-ape barang berharga ke.. Kalau hilang sape nak bertanggungjawab? Terus buat complaint dekat management and dorang just say sorry je and dorang akan pastikan benda nie tak jadi lagi.. -__- 


Overall, tempat nie best and okay.. Ofcos laa mane-mane tempat percutian pun memang akan dapat bad service and complaint.. So korang takyah takut and cube pergi and try sendiri.. Baru tahu macam  mane.. Hihi..

18 comments:

  1. rs kelakar laa pulak e'in x penah sy jumpa hotel yg x provide katil king or queen haahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu laa.. e'in pun baru first time dengar macam nie.. haha

      Delete
  2. pegi masa holiday memang macam ni, tapi stay enjoy tu yang penting kan :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu.. janji semua happy tu dah bersyukur sangat..

      Delete
  3. best kan dkt arabian bay tu
    hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh laa hans.. boleh laa boleh laa.. haha

      Delete
  4. Selalu kita akan gantung sign kat pintu "don't disturb" (yg hotel/resort) sediakan utk elakkan dorang kemas tanpa pengetahuan. Resort tu tak de sediakan ye E'in?.

    ReplyDelete
    Replies
    1. die ade sediakan kak and kite takde gantung pun sign tu kat luar bilik.. geram betul..

      Delete
  5. lama sgt x pegi gmbang. last pegi pun masa kem dulu

    ReplyDelete
    Replies
    1. nanti boleh singgah raydah.. hihi

      Delete
  6. bestnya... tapi kalau gi bercuti time cuti sekolah memang ramai org, tu yg tak best tu. Nak main pon susah. cantik bilik hotelnya..

    Journal prompt tu terpulang macamana nak buat, berturut ke, atau nak buat certain2 topic je ke...no rules

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul kak.. pack sangatttttt..

      macam menarik taw..

      Delete
  7. hi kak, ray singgah lg nak jmput n meriahkan segmen GA kt sini

    http://www.raydahalhabsyi.com/2018/02/wonderful-march-giveaway-by-raydah.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyaAllah nanti akak join ye ray..

      Delete
  8. pernah masuk water park dia 2012 dulu tapi macam xberapa enjoy masa tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup betul.. water park die biase-biase je..

      Delete

jangan komen macam-macam haa.. babap nanti! ^_^v

 

ALL RIGHT RESERVED|THIS BLOG IS DESIGN BY RRAI