Wednesday, February 7, 2018

♥ Sabar Lagi ♥

Assalamualaikum..


SABAR LAGI | Actually post nie dah lame perap kat draft lame dah cume tak publish je.. Maybe amek mood nak abes kan pasal nie.. Haha..


Macam mane environment kat tempat keja korang? Okay tak? Korang rase happy tak? Korang rase stress tak? Boss korang okay tak? Office mate korang okay tak? Boss korang ade kacau korang tak kalau dah abes waktu keja, waktu cuti, waktu public holiday? Hmmmmmmm hampir 3 tahun dah nie e'in bertahan kat sini..


Stress jangan cakap laa.. Stress dengan keja takpe taw.. Tapi nie stress dengan boss, dengan sorang office mate yang kaki kipas boss.. Semua benda nak inform boss.. Even ade sorang office mate tukar Iphone X pun die boleh cakap kat boss.. Padahal time tu boss oversea taw..


Bos e'in selalu cakap, "Jangan asyik fikir ape yang company boleh bagi u. Cube fikir ape yang u boleh bagi dekat company." Masalahnye macam mane kite nak bagi all out kalau die layan kite macam ape.. Waktu keja pukul 10pagi sampai 7malam.. Staff kena datang ofis 30 minit awal and balik tak boleh tepat pukul 7 malam.. Korang rase? Dengan berlagaknye die cakap, "My company, my rules." Kite tahu laa company die tapi............ Mule-mule ea waktu keja pukul 9 pagi sampai 6 petang, isnin sampai jumaat.. Lepas tu die tukar pukul 10 pagi sampai 7 malam, isnin sampai jumaat, sabtu half day.. Lepas tu die tukar lagi, Sabtu tu 10 pagi sampai 6 petang..


Lagi 1, dah laa amek masa kitorang panjang kat ofis, lepas tu abes waktu keja pun die nak kacau kitorang.. Memekak kat group whatsapp.. Kalau orang tak reply, mengamuk macam orang gile.. Eh tak tahu laa nak cakap macam mane lagi.. Kite nie ade life sendiri, ade family, ade kawan-kawan.. Bukan macam die.. Kite nie bukan macam staff yang tukang kipas tu haa.. Nenek boss mati pun die boleh ikut boss balik Ipoh.. Haha.. Yang nie kelakar.. Sebab staff tu takde layan pun family die macam nie.. Tapi dengan bos, cengginiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii..




Ade jugak e'in try cari keja lain.. Ade jugak company yang panggil untuk interview.. Tapi kebanyakan tak boleh tunggu 2 bulan.. Yes, company e'in kalau nak resign kena tender 2 bulan.. Macam besar nau jawatan aku kat situ..


Tapi takpe.. Kite percaya pada rezeki.. In shaa Allah rezeki tu ade cume kite tak boleh putus asa je.. Esok e'in ade follow up interview dengan 1 company Singapore nie.. Mane tahu kali nie rezeki e'in ye dak???? Tak dapat bonus raya cina nie pun takpe laa janji dah dapat keja tempat lain.. Kalau tak, ber huhuhu lagi laa kite kat company nie..

13 comments:

  1. sy memahami keadaannya... tp bila sy teringat balik yg kita punya hak ke atas diri kita, seharusnya kita elakkan drpd 'dibeli' oleh bos or company...buatlah istikharah moga ada yg lbh baik buat e'in. duit boleh dicari. bonus boleh dpt tp kebahgiaan diri... itu perlu diutamakan

    ReplyDelete
  2. huhue. tulah. biasa nya kalau company boleh jaga pekerja, pekerja akan lebih productive. takpa ein sabar lah sementara ada rezeki dekat tempat lain pulak.

    ReplyDelete
  3. Akakkkk...amboi lamanya kte tak datang sini😅😅😅. Kte skrg pun byk entry kat draft. Gigih update citer 2017 pun tak habis lagi🤣. Haha. Jgn stress2 kak ☺️. Kte ni pulak rindu nak masuk office. Lama sangat cuti

    ReplyDelete
  4. tak seronoknya. tempat keja la paling penting..sbb suku hari kita kat opis.
    Mummy Ayu syukur alhamdulillah sgt sbb semua tempat keja pegi...semua ok. staff baik...baik pegawai..baik awam (keja ngan polis kan) tinggi pangkat mcm mana pun..ok jer kebanyakan nya..but of coz ada gak..yg kaki kipas, talam dua muka..mcm bagus..mcm dia lah pangkat tinggi sgt..but..ignore jer..sbb bukan keja ngan diaorang sgt.
    even dah dok diperantauan ni pun..alhamdulillah..leh bergaul elok jer ngan orang Thai sini..
    ish..panjang lah komen..sabar ek.. semoga dpt keja baru..yg lagi better. in sya Allah.. setiap apa yg berlaku pasti ada himahnya.. caiyok caiyok!!!

    ReplyDelete
  5. Sabarnya akak ni. kalau kita setahun pun belum tentu dapat bertahan dengan orang macam tu. Huhu

    ReplyDelete
  6. Setuju.. percaya pada rezeki. Tak semua bemda yg kita suka tu baik utk kita fan tak semua bemda yg kita tak suka adalah tak baik utk kita.
    Apapun, pasti ada hikmahnya. Semoga dipermudahkan urusan e'in dapat kerja yang baik2.

    ReplyDelete
  7. semoga dipermudahkan segalanya untuk ray nnt bila dah keje nnt

    ReplyDelete
  8. alhamdulillah sebab member2 tempat kerja den banyak supportive
    so okay lah bekerja setakat nih

    ReplyDelete
  9. Bertabahlah. Akak dah lalui semua tu masa kat Msia dulu2. Faktor cuaca agaknya lah E'in.. sbb boss2 Mat Saleh kat sini ni, bleh je polite dlm berkata2. Cuaca sejuk, ati pun sejuk kot. Haha.

    ReplyDelete
  10. sabar e'in.. kat mana2 ofis pun ada org mcm tu... alhamdulillah akak dikelilingi kawan ofis yg baik2..

    ReplyDelete
  11. Sabar e`in, insyAllah ada rezeki lain nanti.

    ReplyDelete
  12. kalau dapat kerja lain nanti..sebelum resign pergi lempang dulu bos tu laju2
    hahaha
    In Sha Allah ada lah rezeki tmpt lain nanti

    ReplyDelete
  13. nina faham perasaan ein.. alhamdulillah ofis baru ni tak stress sgt. boleh balik on time bos jeling dan perli kalau staf MC byk je.


    3 thn tnggu kerja baru.. 1 kesabaran tu dgn ofismate perangai entah apa. 1 jenis nk pesan dpt kerja bru jgn sesekali bg tahu kwn2 ofis tmpt kerja betul. org kita ni ada sikap dengki, tak puas hati

    ReplyDelete

jangan komen macam-macam haa.. babap nanti! ^_^v

 

ALL RIGHT RESERVED|THIS BLOG IS DESIGN BY RRAI