Monday, March 5, 2018

♥ Resepi Siakap Stim Lemon ♥

Assalamualaikum..


RESEPI SIAKAP STIM LEMON | Actually nie first time e'in masak siakap stim lemon.. Senang cite siakap laa memang baru first time masak sendiri.. Haha.. Masak nie pun sebab asben requested.. So kite pun try and error laa.. Meh isi share sikit resepinye..




Bahan-Bahan:

1. Ikan siakap - sekor

2. Jus lemon - 3 sudu besar (e'in gune yang dalam botol tu je)

3. Serai - 1 batang (dititik)

4. Daun bawang

5. Sos ikan - 2 sudu besar

6. Tepung jagunng - 1 sudu besar

7. Tomato - 1/2 biji (hiris nipis)

8. Cili merah - 1 biji (hiris nipis)

9. Halia - 2 inci (dihiris)

10. Bawang putih - 3 ulas (dihiris)

11. Bawang merah - 1 biji (dihiris)


Cara-Cara:

1. Bersihkan ikan dan kelar di bahagian tengah.. Kalau nak senang, time beli kat pasar tu, suruh orang tu siangkan siap-siap.. Hihi..

2. Sapukan ikan dengan sedikit garam dan taburkan dengan halia, bawang merah dan bawang putih..

3. Tuangkan jus lemon, masukkan serai, kemudian tuang sedikit air ke dalam magic pan bersama bancuhan tepung jagung dan sedikit gula..

4. Tuang sos ikan dan kukus selama 15 minit..

5. Buka magic pan dan taburkan tomato, cili merah, daun bawang dan sedikit hirisan lemon (hirisan lemon tu e'in tak letak pun)..

6. Kukus balik selama 5 minit..

SIAP!!

29 comments:

  1. e'in hntr laa sket kt sini sy lapo niii

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak best kalau hantar anies.. mai jb nanti hello2.. hihi

      Delete
  2. Gulp. Tertelan air liur. Sedapnyaaa Najihah pernah masak 1 kali je. hehe

    ReplyDelete
  3. Sedap dan menyehatkan.Akak selalu buat ,kadang guna ikan lain juga...tapi guna lemon biji je.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ikan lain kite tak penah try lagi kak.. boleh cube laa nanti.. :)

      Delete
  4. wahhh sedap nih...lama tak buat

    ReplyDelete
  5. Dapnyaa. Lama Kak Mirror tak masak ikan stim. Kat Msia dulu senang dpt ikan, mancing2 je dpt.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau kat sane mancing agak2 dapat ikan ape kak? hihi

      Delete
  6. sedap ni, anak2 msred taksuka ikan tapi kalau buat masak steam diaorg makn...

    ReplyDelete
  7. Alahai nampak sedap sungguh siakapnya. lagi2 stim tu n letak lemon. iolss suka lemon , dari jus sampai masakan. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan nadhie.. sape yang nak diet tu sesuai sangat..

      Delete
  8. Dengar nama je lun dah meleleh air liur..

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha.. cepat kesat air liur tu..

      Delete
  9. Wah.. sedapnya.. terima kasih atas atas resipinya

    ReplyDelete
  10. perghhhh sedapnyaaaa

    jemput la join n meriahkan segmen GA kt sini

    http://www.raydahalhabsyi.com/2018/02/wonderful-march-giveaway-by-raydah.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. Allah akak terlupa! thanks taw ingatkan lagi.. huhu

      Delete
  11. Wahh nampak sedap terliur tgk gambarnya 😁

    ReplyDelete
  12. Sedapnya. Nak2 kalau dapat ikan siakap laut yang masih fresh.

    ReplyDelete
  13. Waaahhh sedapnya....

    http://www.byshaz.blogspot.my

    ReplyDelete

jangan komen macam-macam haa.. babap nanti! ^_^v

 

ALL RIGHT RESERVED|THIS BLOG IS DESIGN BY RRAI