Monday, May 15, 2017

♥ Ubat Gigi Yang Sesuai ♥

Assalamualakum..


UBAT GIGI YANG SESUAI | E'in nak tanye laa mommy mommy yang ade kat sini, selalunye untuk baby, mommy selalu gune ubat gigi ape ek? E'in tak tahu nie.. Sebab nak gosok gigi anak bujang e'in tu haa..


Bebudak nie memang ade simpton susah nak gosok gigi ek.. Kalau nak gosok tu, die punye meraung macam kena dera.. Hahaha.. Sebelum nie e'in just gosok je gigi ecad gune kain basah.. Time tu gigi ecad baru ade 4 batang je.. Laa nie umo dah 11 bulan, gigi dah ade 6 batang.. Yeayy!


E'in jumpe berus gigi nie semalam kat jusco.. Tapi ubat gigi tak tahu nak pakai yang mane.. Huhu..


Patut laa air liur asek menjijs, suke main bubble kat mulut die, gigi nak tumbuh banyak dah.. Hihi..


Betul laa ek orang tua-tua cakap.. Budak sume tak same.. Ade yang jalan cepat tapi tumbuh gigi lambat.. Ade yang tumbuh gigi cepat, tapi jalan lambat.. Macam ecad nie kes yang kedua laa.. Umo dah nak masuk 11 bulan, gigi dah 6 batang, jalan dengan duduk tak pandai lagi.. Hihi..


Kalau ade mommy mommy yang tahu pasal ubat gigi yang sesuai, share laa dengan e'in okay.. Thank u in advance!

55 comments:

  1. rasanye tak boleh pakai ubat gigi lagik kan.. kalau tak silap umur 2 tahun keatas baru boleh guna ubat gigi.. tp tak pasti jugak.. kene tanye yg lebih pakar e'in..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ooo macam tu ea lea.. tu laa e'in pun konfius boleh ke tak sebenarnye..

      Delete
  2. Masa baby better cari ubat gigi yang selamat untuk ditelan. Budak2 bukan tahu berkumur. Dah ajar pun dok telan..Hahaha. sekarang pakaikan anak Mukmin sebab boleh telan.. tengoklah Pureen juga.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ubat gigi mukmin ea kak.. okay nanti e'in try..

      Delete
  3. alololo alahai shomelnya anak dia.. dah besar . hihi :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu laa.. kejap je nak setahun dah.. hihi

      Delete
  4. alolo ..comel anak teruna mommy tu

    ReplyDelete
  5. Betullah tu anak-anak Mrs. A dulu pun payah nak digosokkan gigi.
    Tapi time nak mandi tu bagi jer dia gigit-gigit berus gigi tu lelama bersihlah sikit hahhaha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. lelame tu amek masa lame jugak laa ea kak.. haha

      Delete
  6. Kak Mirror pakaikan ubat gigi Codomo Lion..
    Tapi tak ingat start umur brapa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu yang e'in konfius kak.. start dari umo bape boleh gune ubat gigi..

      Delete
  7. wahhhh... hensemnya diaa.. heheh...

    sll nmpk orang bg yg gmbr gajah tu je Ein. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. kodomo lion kak pokcik.. hihi..

      Delete
  8. akak pakaikan codomo lion dengan colgate yang khas utk bebudak tu. tapi kalau umur acad ni jgn pakai colgate lagi. dia tak reti luah balik. nanti dia telan ubat gigi tu. berus yang awak beli tu ok dah. gosok je kosong tanpa ubat gigi. nanti dia dah reti luahkan ubat gigi baru letak ubat gigi

    ReplyDelete
    Replies
    1. oooo.. okok paham dah.. thank u kak.. :)

      Delete
  9. Sy gosok gigi ammar guna napkin jer buat masa ni...Kalo guna berus pun time mandi dgn kakak..huhu

    Jom join segmen saya... =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kain basah jelaa kan..

      terima kasih jemput.. in shaa Allah saya join ye.. :)

      Delete
  10. dari faqif kecik aku gune yg mcm dlm gbar tu utk cuci lidah n gusi, skrg umo setahun lebih baru aku tuka pakai berus gg budak . n gune ubt gg mukmin yg budak punye. tp kalo die x pndai kumur lg, xyah pkai ubt gg dlu pn xpe. nk pkai pn bole, sbb ubt gg tu safe utk ditelan. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. so better takyah gune ubat gigi dulu laa ek..

      Delete
    2. pon bole . tgu die byk gg ckit. skrg praktis kn gosok gg slalu

      Delete
  11. Replies
    1. yeayyy!! next month ecad dah setahun!!

      Delete
  12. subahanallah.. comel nye !!!!! pinjam boleh ? buat bantal busuk gomol gomol.. hee~

    ReplyDelete
    Replies
    1. thank u auntie.. tapi tak boleh pinjam! nanti ibu die nangis kat bucu katil.. haha

      Delete
  13. abg bujang... nak tgk gigi comel tu bolehhhh ;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau suruh die tunjuk gigi nanti die tunjuk laa.. hihi

      Delete
  14. comelnya ecad, akak gunakan kodomo lion yang berperisa tu untuk anak2 masa kecik2 dulu. sekarang dah tukar colgate untuk kanak2 juga sebab dah besar sikitkan, macam tak sesuai pula guna yang berperisa tu lagi

    ReplyDelete
    Replies
    1. thank u auntie.. so better takyah gue ubat gigi dulu laa kan kak..

      Delete
  15. Alalalala comelnyaa Ecad ni <3

    ReplyDelete
  16. so sweet . so far anak saya pakai ubat gg kodomo lion jer sis

    ReplyDelete
  17. sweetnya baby :)
    moga baby membesar dengan baik dear :) hensemmm. eee geram pula tengok :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. amin amin amin.. thank u auntie yatie untuk doanye.. :)

      Delete
  18. comelnya ecad. apa yang comot sangat tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. die tengah main bubble kat mulut tu.. haha

      Delete
  19. ensemnyee dia.. kalau rajin gosok gigi tambah macho ni dik..

    dah try yang ada perisa tak? kot2 la dia nak..tapi brand apa Hsna tak aware sangat la mana yg elok...sbb tade pengalaman lg ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. thank u auntie husna.. :)

      belum try beli lagi.. nak kena beli laa lepas nie..

      Delete
  20. Lya lupa dh time fsya dlu mcm mana..tp permulaan sblm gna berus gg..ajar gosok dgn kain dlu.. Pastu bg dia brs gg..biar dia tgk n ikut kt..nnti msti dia akan suka gosok gg..biasa klo x biasa, mmg bdk akn mngis jgk.. Hehe..kna byk sabar nk latih bdk ni..


    Kak fsya pom dlu lmbt jln... 1y 2m bru dpt kaki..haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan lya.. die punye meraung macam kena dera.. haha..

      maybe ecad pun macam kak fasya laa kot.. setahun nanti baru dapat kaki.. hihi

      Delete
  21. Comenya ecad! Geram plak tengok ;)

    ReplyDelete
  22. Ein, saya ada share kat blog saya pasal ubat gigi utk baby ni.. Cuba check

    ReplyDelete
  23. Saya beli organic toothpaste, beli kat mothercare,kalau anak makan pun tak apa sebab tak bahaya. lupalah jenama apa, tapi kat dlm blog ada tulis

    ReplyDelete
  24. Handsome boy..
    E'in​ gosok camtu x perlu ubat gigi..
    Umur mcm Ecad gigi masih lembut x sesuai guna ubat gigi kanak-kanak, too strong.. 😉

    ReplyDelete
  25. Alamak!! Dah lupa pulak anak anak dulu pakai ubat gigi apa. Rasanya ubat gigi utk kanak kanak. Tp kes Ecad ni dia kecik lagi kan.... tak payah pakai ubat gigi kot Ein

    ReplyDelete

jangan komen macam-macam haa.. babap nanti! ^_^v

 

ALL RIGHT RESERVED|THIS BLOG IS DESIGN BY RRAI