Monday, April 10, 2017

♥ Resepi Ayam Paprik Mudah ♥

Assalamualaikum..


RESEPI AYAM PAPRIK MUDAH | Hari nie e'in nak kongsi resepi lagi, memandangkan sekarang nie selera and nafsu makan kemain lagi.. Huhu.. Sebelum nie kalau e'in kongsi rezeki, e'in tak letak sukatan sebab kalau masak memang tak pandai nak suka-sukat nie, main campak aje sume bahan.. Maaf ye.. Huhu..


So hari nie, e'in try letak sukatan sekali.. Nie untuk 2 orang makan taw..





Bahan-Bahan:

1. 1 mangkuk kecil isi ayam - dipotong kecil

2. 1 ulang bawang putih - dikisar/ditumbuk

3. 1/2 labu bawang besar - dikisar/ditumbuk

4. 1 sudu besar cili kisar

5. 2 sudu besar sos tiram

6. Sayur (lobak merah, kacang panjang, baby corn dan bunga kobis)

7. 1/2 labu bawang besar - dihiris

8. 2 batang cili padi - dihiris (kalau nak pedas lagi, boleh tambah)

9. Garam

10. Minyak masak untuk menumis

11. 2 helai daun limau purut


Cara-Cara:

1. Panaskan minyak didalam kuali

2. Tumiskan cili kisar, bawang putih dan bawang besar yang dah dikisar

3. Masukkan ayam, sos tiram, sedikit air dan kacau rata

4. Tutup kuali untuk masak ayam sehingga empuk

5. Bila ayam dah empuk, masukkan sayur, cili padi, garam dan ajinomoto

6. Masukkan air sikit lagi kalau nak berkuah

7. Tutup periuk sekejap je untuk bagi sayur empuk

8. Siap untuk dihidangkan!


Selamat mencuba korang.. :)


P/s: Kekadang e'in buntu nak masak ape kat rumah.. Jom korang share resepi yang selalu korang masak kat rumah..

44 comments:

  1. Replies
    1. kan yui.. dah tak payah masak sayur dah sebab dah ade sayur dalam lauk nie.. hihi

      Delete
  2. Sedapnya ayam paprik! Terus terliur!

    ReplyDelete
  3. Menu mudah dan berkhasiat...sedap lagi .Tak perlu banyak lauk sebab dah masukkan sayur juga kan.

    ReplyDelete
  4. Antara feveret saya nih ayam paprik. Tapi, kalau saya masak saya lagi suka buat kuah pekat sampai ayam2 tu pun jadi merah sekali. Heheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. haa betul betul.. bo9leh tambah tepung.. hihi

      Delete
  5. PAPRIK AYAM IS ALL TIME FAVOURITE..KALAU AKK MASAK PUN MAIN CAMPAK2 JE...HAHAH

    ReplyDelete
    Replies
    1. yang campak-campak laa selalunye sedap ek kak.. haha

      Delete
  6. ommooo. lamanyaaa x singgah blog akak. makin comel... thanks sharing kak. nty nak try :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yelaaaaaaaaa.. dah lupe akak.. :(

      Delete
  7. Masak ni kalau disukat mmg tak jd. Kalau cmpk, elok plk. Hehe.

    Nnti nk try la sebab fav husband kite paprik ni.

    ReplyDelete
  8. Lain kali bila ein buat ni, jemput saya. Kalau takut hubby marah, jemput saya waktu dia ada kat rumah. Lepas makan saya balik. Kalau sedap saya tapau bawak balik.

    Hahaha, gurau ein. Tapi memang sedap tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha.. okay lain kali e'in jemput ea..

      Delete
  9. nanti blh try masak paprik ayam plak.hehe.

    ReplyDelete
  10. wow! ada rezeki paprik. tq ein sebab sudi share..

    ReplyDelete
  11. sedapnyaa.. ttba rasa nak makan nasi malam buta ni.hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha.. sila masuk dapur cepat..

      Delete
  12. Wahh sedapnyaa! terliur betul tengok ni :)

    ReplyDelete
  13. mlm ni ju nak cuba resepio ein ni =) terima kasih tau =D

    ReplyDelete
  14. Sedap nya ayam paprik. Nak buat pon senang 😊

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup awak.. sedap dan senang.. :)

      Delete
  15. waaaaa nampak sodap sangat ni! teringin pula nak rasa hehee.

    ReplyDelete
    Replies
    1. nak rase? nanti laa e'in jemput datang rumah.. :p

      Delete
  16. Ada buh daun limau purut tu mmg menjadiklah paprik tu nampaknya

    ReplyDelete
    Replies
    1. jadi kak.. tapi nak suruh asben rase tu yang berdebau.. haha

      Delete
  17. wow namapak sedap..Hi Ucing datang dari segmen pencarian blog peaceful.Sertai segmen tonton ucing nak try irama melayu.(^_^).

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang sedap ucing.. nanti e'in terjah ye..

      Delete
  18. pebret akak paprik ni. dulu pastime masak ikut buku dia suruh letak 15 bijik cabai burung. ambik 15 akak ko ni letak. tebal rasa lidah. tapi sedap!!! hahahaha (puji diri sendiri nampakkkk) :p

    ReplyDelete
  19. aku pernah cuba buat paprik ni.. jadi menda lain pulak... hahah

    ReplyDelete
    Replies
    1. jadi ape plak tu sarip oi? memacam kau nie ea.. haha

      Delete
  20. Favorite kawan sy 😄 Mesti dia akan order paprik ayam

    ReplyDelete
  21. ok, mmg simple resepi nya. dok try few version of this but truly yg ketak daun limau purut la paling masyukk.

    ReplyDelete

jangan komen macam-macam haa.. babap nanti! ^_^v

 

ALL RIGHT RESERVED|THIS BLOG IS DESIGN BY RRAI