Monday, November 21, 2016

♥ Pengalaman Mengandung - Part 2 ♥

Assalamualaikum..

Ramai plak yang salah sangka untuk entry yang sebelum nie.. Actually e'in kawen on 20/9/2015 bukan 20/9/2016.. E'in tersalah taip tarikh daa.. Tu yg ramai ingat e'in tengah pregnant sekarang nie.. Hahahahahaha.. Ampun yaaaaa..

Okay, now nak sambung lagi pengalaman pregnant.. Hihi..

Alhamdulillah, e'in takde mengidam benda yang bukan-bukan.. Means benda yg asben e'in senang cari laa.. Tapi yang paling ketara, time preggy tu suke makanan western.. Kemain anak aku taw.. Hahaha.. Paling suke makan Domino's Pizza.. Hari-hari bedal pun takpe.. Tapi e'in tak dapat makan hari-hari pun.. Nak layan plak laki aku.. Hahaha..

Alhamdulillah, asben pun nak melayan jugak laa ape yang e'in nak.. Cume 1 je yang e'in tak dapat, cendol durian.. Banyak kali cakap kat asben, die buat bodoh je.. Sampai laa anak die dh kuar nie, abes ngences.. Ngences sikit jelaa tapi.. Hahaha..

Sebelum nie e'in ade bace kat blog and kawan-kawan yg update kat fb, dorang kena minum air gula time check up.. Seram jugak taw yelaa mane tahu e'in pun kena minum jugak kan.. Alhamdulillah sepanjang mengandung 9 bulan tu, e'in tak penah kena langsung minum air gula.. Berat badan pulak maintain je naik 1kg tiap-tiap bulan..

Time nie e'in pregnant 4 bln..

Sampai ade yang tanye e'in pregnant ke tak.. Sebab badan maintain aje.. Muke pun takde kembang semangkuk.. Selera makan pun masyaAllah dah macam bela saka pun ade taw.. Haha..

Bab alahan plak, sepanjang preggy memang takde langsung.. Muntah-muntah pun tak.. Nasib baik kan.. Ade org lain tu sampai sanggup benti keja taw sebab alahan yang sangat teruk.. Dari situ orang sume dah agak yang e'in preggy baby boy.. Kite iyekan aje laa kan.. Sebab belum scan lagi.. Haha..

Tapi kan tapi kan.. Ape yang orang share pasal ciri-ciri dapat anak lelaki atau perempuan tu kan sebenarnye banyak tak betul pun taw.. Huhu.. Tak sume orang yang akan same 100%.. Banyak je yang bertentangan dengan e'in.. Hihi..

To be continue..

25 comments:

  1. Betul... kakak dulu anak kedua semua org termasuk mak bidan kata anak lelaki tapi sebab kakak kan check kat klinik swasta awal-awal dah tahu memang perempuan. Tapi diam ajelah...

    Kakak dulu pun sama kuat makan lagi-lagi masuk 6 bulan ke atas.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu laa kan kak.. lain org, lain pengalamannye..

      Delete
  2. E'in cantiknya awak :) Aura ibu mengandung ada terpancar jelas di muka. Maintain cantik dan slim je ek.. hehe..

    Alhamdullilah. anak mesti dan besar sekrang kan. Dah first time siqah dengar preggy women yang tak payah minum air gula 😉

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks yunk.. hihi..

      baby skrg dh 5 bln dh.. hihi.. alhamdulillah lega sgt taw terlepas dr minum air gula tu..

      Delete
  3. whoaa.. syok nye.

    sya dlu pregnent, muntah xleh nk kire sehari bpe kali. smpai dekat 6 bulan pon muntah2 lagi. tp tu la.. lain org lain pengalaman kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeke.. kesiannye... bdn mesti lemah gile kan..

      Delete
  4. hee~ tak jugak e'in.. kakak masa pregnant kan anak sulung lelaki, ade jugak alahan.. tapi sangat sekejap.. lepas tu kuat makan.. adoi !! mengunyah jek keje nye.. hee~ pape pun jaga kesihatan ya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. haa tu laa kan kak.. lain org lain pengalaman die..

      Delete
  5. salam..
    ohh ingtkan bru je prgnant..
    hehe sje nk share la ni ye pglmn

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm.. aah laa yaya.. e'in share pengalaman je nie haa..

      Delete
  6. lain orang lain pengalamannya kan..saya je la belum merasa lagi pengalaman tu..ekkekeek

    ReplyDelete
    Replies
    1. in shaa Allah.. satu hari nanti.. hihi

      Delete
  7. first time datang sini. anyway tahniah ! harap harap anis pregnant nanti badan maintain jugak .

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks sudi dtg blog e'in okay anys.. selalu2 laa singgah.. hihi..

      in shaa Allah bdn anys maintain aje nanti..

      Delete
  8. saya masa mengandung adam pun asyik nak makan western..lauk2 masakan kg, terutama yg ada ayam macam tak lalu je nak makan..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan.. sume tu nmpk mcm tak sedap.. hihi

      Delete
  9. Salam singgah, salam ukhuwah dari bunda.

    ReplyDelete
  10. best ye dpt berat bdan maintain, klu akk prggy berat smpi 65kg..lepas tu nk maintain 50kg tak dapat2 smpi skrg maintan 52kg..itu pun payah jugak nak turun..hihii

    ReplyDelete
  11. a ah lah..klo tgk pic tu mcm x mengandung..oklah tu..maintain..lps bersalin pon sng jaga kan klo bdn x naik byk..

    ehh..x kena minum air gula ye?? igt kan skarang wajib minum air gula walaupon xde kencing manis...

    ReplyDelete
  12. Pregnant pun maintain je cantik :D

    ReplyDelete
  13. akak pulak masa ngandung Furqan Uqbah dulu teringin sgt lobster. keluar baby ambik kau menjejes ailio dia

    ReplyDelete
  14. Tak perlah tak dapat cendol durian masa pregnent pun, makan masa sekarang ni lagi best sebab boleh makan cendol ngan ecad

    ReplyDelete

jangan komen macam-macam haa.. babap nanti! ^_^v

 

ALL RIGHT RESERVED|THIS BLOG IS DESIGN BY RRAI