Tuesday, November 15, 2016

♥ Pengalaman Mengandung - Part 1 ♥

Tetibe rase macam nak share pengalaman time ngandungkan ecad haritu..  Tapi bile fikir balik, ade ke yang nak bace? And me be like, lantak sane laa kalau takde orang nak bace pun.. HAHAHAHA!!

20/9/2015, e'in dengan asben dah selamat disatukan.. Sebelum majlis tu, e'in cakap kat ibu, e'in baru abes period and tetibe rase takut.. Tahu ibu jawab ape? Ketawa kuat tak henti-henti uolls.. And i was tersangat laa malu.. HAHA.. Selang seminggu tu, 26/9/2015 resepsi sebelah lelaki plak.. Time tu e'in dah rase asek nak buang air kecik je taw.. Tak sampai 5 minit nak pegi toilet lagi.. And mase photoshoot outdoor, Tuhan jelaa yang tahu ape e'in rase.. Asek nak ke toilet manjang.. Bayangkan laa dengan baju pengantin bagai tu.. Kau kena angkat tinggi-tinggi.. Haha.. 

Mase majlis belah lelaki tu, amek wedding planner kawan sendiri.. E'in cite kat dira, owner butik tu.. Dah kena sakat.. Dah lekat laa.. Bunting pelamin laa.. Time tu memang bangkang abes-abesan laa cakap bukan laa itu laa ini laa..

Since that day, e'in dah start tak sihat.. Selalu demam.. Cepat penat.. Cepat mengah.. Ofis e'in dua tingkat, and my place at 2nd floor.. Bayangkan baru naik bape langkah, die punye penat ya ampunnnnnnnnnn macam dah naik 10 tingkat haa.. E'in cite kat asben and die cakap maybe penat majlis tak abes lagi..

Genap sebulan kawen, e'in terus beli pregnancy test.. Sebab asek sakit tak henti.. Simptom sume ade.. Period tak datang.. Cume tak muntah-muntah je.. Esok pagi, bangun untuk solat subuh, e'in terus test.. Hamekkkkkk dua line terus.. Nak menjerit je rase time tu tapi nasib baik sedar diri kat rumah mertua.. Time tu perasaan bercampur baur.. Gembira, sedih, rase bersyukurrrrrrrr sangat.. 
Terus keluar solat subuh dulu.. Lepas tu terus capai handphone bg gmbr pregnancy test tu yg tunjuk dua line.. Heh, asben ai tak paham langsung taw pasal gambar tu..

E'in: Paham tak maksud nie *anta gmbr pregnancy test*
Asben: Haaaa ape tu?
E'in: Kalau yang nie paham tak? *anta keterangan 1 and 2 line*
Asben: Oiiiii baby!!!
*Sorry laa e'in tak simpan pun gambar dua line tu..Hihi*

So weolls decide pegi klinik selang seminggu tu.. Then doktor pun dah sahkan yang e'in mengandung.. Yup, e'in buat sume sendiri.. Asben tak temankan pun.. Time nie asben busy dengan projek kat Pengerang.. Balik seminggu sekali je.. So e'in duduk dengan mertua plus rumah kitorang tak siap lagi time tu..

Bile sume family dh tahu, so life macam lain taw.. Memasing macam care lebih kat e'in cewah! tapi yelaa, memandangkan time nie e'in duduk dengan mertua, perasaan segan tu still ade lagi walaupun dorang layan baikkkkkkk sangat.. Huhu..

Makan e'in terjage.. E'in tak boleh buat itu, tak boleh buat ini.. Sume nye tak boleh.. Yelaa kandungan masih baru.. So kena hati-hati sikit.. Huhu.. Thank u mama and papa.. :') Asben e'in akan balik seminggu sekali.. Tapi kekadang die balik hari-hari jugak sebab yelaa bini tengah ngandung takkan die nak biar sorang.. :p

Okay, nak cite pasal alahan dengan ngidam pulak.

Ala! Tunggu next entry laa ea.. Okay bai *Gaya Dato Alif Syukri* 

38 comments:

  1. tahniah,, doakan next unuk sy pula yer..

    ReplyDelete
  2. Tahniah2, dah masuk 2 bulan erkkk.. take care..

    ReplyDelete
  3. wah mesti perasang excited sangat sangat time tu kan

    time pregnant 3x ni mostly memang I pergi checkup sendiri. kekadang mak teman. kekadang abah/husband tolong hantar lepas tu balik sendiri.

    super strong woman. hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. sgt sgt excited u.. hihi..

      same with me laa.. check up mmg pegi sendiri.. :)

      Delete
  4. Replies
    1. pengalaman yg tak dpt dilupekan.. hihi

      Delete
  5. Ain,

    Sebenarnya bukan susah untuk menghindarkan fikiran negatif tetapi kena tau caranya.

    Begini. Contoh: rumah kita ada banyak lalat. Makanan tidah boleh didedahkan di meja, lalat akan hinggap. Ini sesuatu yg negatif. Untuk mengelak lalat hinggap di pinggan kita semasa makan, kita pun makan dalam kelambu. Memang betul lalat tidak boleh hinggap di pinggan kita. Adakah cara yg betul.

    Tindak bositif ialah dengan mengusir atau menghapuskan semua lalat walau dengan apa cara pun. Ini baru fikiran positif.

    Untuk mendapat perkara positif tidak susah cuma kita tidak tau mencari jalan terbaik untuk menukar dari negatif ke positif.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha.. tp kekadang sesetengah org, belum pape n=dh pk negatif dulu..

      Delete
  6. Kiranya Ein subur jugak ni kan....
    Terus lekat. Syukur sangat kan. Ada orang susah nak lekat sian....belum ada rezeki

    ReplyDelete
  7. Assalamualaikum wbh & salam ziarah dari teman blogger baru..

    ReplyDelete
  8. salam singgh..
    Alhamdulillah..1st baby ka..
    bestnyer..jga leklok..jaga diri n kshtan =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm.. kite dh bersalin awak.. hihi

      Delete
    2. haha sorry la..xperasan date tarik thun lepas..hehe

      Delete
  9. kenangan waktu mgndung antara knangan terindah dlm khidupan..lg2 ank sulung...

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu lya.. kenangan yg tak dpt dilupakan..

      Delete
  10. ehehhhe.. kelakar.. alhamdulillah mertua baik2.
    skrg mesti tak habis pantang lg kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. tang mane yg kelakar tu awak? hihi..

      abes pantang dh.. anak pun nk masuk 5 bln dh..

      Delete
  11. bahagia pulak baca entry ni, tak sabar nak mengandung. eh, kena kahwin lah dulu lol

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha! semoga cepat bertemu jodoh..

      Delete
  12. Saya tunggu cerita alahan dgn mengidam. Bila nak keluar.

    ReplyDelete
  13. Bunting pelamin! Tahniah. Hihihi..

    ReplyDelete
  14. Ramai jugak yg sy dgr kerja kat Pengerang. Gaji syiok kerja kat sane. Jgn sedih klo husband blk seminggu sekali je. Projek mmg tgh hot kat sane :)

    ReplyDelete
  15. syok kan dapat tau pregnant. akak dlu selang sebulan tu pun dah sedih soksek soksek dah sebab kawan yang kawen selang seminggu dari akak pregnant bunting pelamin. ntah hape hape je perangai hahahaha

    ReplyDelete

jangan komen macam-macam haa.. babap nanti! ^_^v

 

ALL RIGHT RESERVED|THIS BLOG IS DESIGN BY RRAI