Thursday, April 14, 2016

♥ Sorry Baby ♥

 
 
 
11 April 2016.

Rutin harian berjalan macam biase.. Waktu bekerja kan.. Sekarang e'in memang dah start kire pergerakan baby.. That day memang sangat bz.. Pukul 11.00am baru pasan, nape takde rase baby gerak nie.. Relax jap dari buat keja.. Pukul 11.30am baru ade rase sekali.. Tu pun slow sikit.. Hati macam tak sedap.. Tapi e'in ignore then sambung buat keja..


Then 12.15pm baby gerak lagi.. Pun slow jugak.. Hati risau terus btau asben.. Tapi memandangkan asben bz die tak terus reply pun.. Time lunch, e'in makan pun takde tindak balas dari baby.. Langsung takde.. Selalu nye kalau masuk makanan je mesti die bagi tindak balas.. Time nie laa asben call and suruh terus pegi klinik..


Pukul 2.00pm e'in terus pegi klinik kesihatan tampoi, tempat e'in selalu check up baby tipa-tiap bulan.. dorang scan and dengar degupan jantung baby sume okay.. Tapi dorang tetap bagi surat suruh e'in refer hospital..


Sampai hospital pun dorang buat benda yang same.. Doctor scan baby and cakap,

"Puan penat ye.. Tengok baby puan okay je nie.. Cume die tido.."

Ingatkan lepas btau macam tu dah boleh balik dah.. Last-last kena warded jugak.. Huhu..

Tapi malam tu pun still same.. Baby gerak tapi slow je.. 


12 April 2016.

Hari kedua di hospital.. Hari nie baby dah aktif balik.. Yeay!! Alhamdulillah.. Start pukul 6.00am baby dah mule gerak-gerak.. Memang nie waktu yang selalu baby akan mule gerak.. Die nak kejut ibu die bangun sembahyang subuh sekali.. Bagus awak taw anak.. Hihi..


Punye excited inform doctor cakap baby dah gerak macam biase.. Tapi doctor suruh tunggu sampai cukup 10 gerakan baru e'in boleh discharge.. Bila dah petang tu doctor datang tempat e'in tanye dah cukup 10 gerakan ke belum, e'in cakap dah.. then docktor tanye,

"Awak nak balik ke? Sepatutnye awak tak boleh balik lagi taw.."

E'in, "Alaa doctor saya nak balik.. Bagi saya rehat kat rumah jelaa.."

Doctor, "Okay.. Tapi kalau jadi lagi sile datang hospital terus ye.."


Alhamdulillah.. Sampai hari nie baby dah kembali sehat seperti biase.. Baby, awak nak buat ape dalam perut ibu, buat laa nak.. "Bergelora" macam mane perut ibu nie takpe laa nak.. Janji awak tak dok diam and tido je kat dalam tu.. Risau ibu taw.. Sorry jugak sebab ibu aktif sangat sampai awak pun penat, tak cukup rehat.. :(

54 comments:

  1. jaga kesihatan e'in, penat sangat tu sebab tu warded kot dokte nak suruh berehat. lepas ni jangan penat2 sangat ye, sian baby

    ReplyDelete
  2. Selalu akak pegang2 perot2 usap2 panggil dia kalau dia kurang bergerak. Alhamdulilah menjadi :)

    ReplyDelete
  3. Take care mommy.! rehat banyak banyak... =D

    ReplyDelete
  4. alhamdulillah..baby trlelap la ibu.. :)

    ReplyDelete
  5. Pernah alami camtu. Baby kurang pergerakan. Risauuuu sangat dalam hati ni. Tapi tak pergi Hospital, saya cuma makan, minum air sejuk, sapu minyak angin kat belakang badan, then Alhamdulillah baby okay masa tu. Active sangat.

    E'in jangan terlalu banyak buat kerja. Bila ibu penat, automatic baby akan turut rasa apa yang ibu dia rasa. Sementara tunggu delivery ni, kurangkan buat kerja berat. :)

    Welcome baby comelll. Tak sabar acik ain nak tengok awak. :)

    ReplyDelete
  6. Alhamdulillah... tak ada apalah E'in. Tapi bagus E'in walau anak sulung dah peka semua ini. Sebab kadang ada yg tak sedar baby dah letih kat dalam.

    Harap terus oklah sampai melahirkan.

    ReplyDelete
  7. salam..
    singgh n folw sini =)

    hehe bby wat hal ke..dier saje dok test ibu dia nii..or nk bg hint..xsabaq nk keluaq tuu ^,^

    ReplyDelete
  8. alhamdulillah xda pape baby...tau x kakton dlu xpenah kira pun pegerakan baby...sebab baby slalu aktif sampai sekarang...penat maknyeee..haha


    tekejut x kakton blogwalking ;p

    ReplyDelete
  9. as salam...tunggu hari ye...bestnya...semoha dipermudahkan & semuanya slamat...nnt update gambar baby ye... :D

    ReplyDelete
  10. Alhamdulillah dah bangun dan aktif ye baby, rindu pegnen baby, yang kedua tu memang asyik gerak ja..rindu pula moment tu. :)

    ReplyDelete
  11. 1st baby ke ni?
    Semoga dipermudahkan.

    ReplyDelete
  12. Assalamualaikum e'in,

    Seronok baca post mak buyung ni.. Alhamdulillah baby sihat yer..
    Jaga diri e'in & baby tau.. Jangan buat kerja berat, rehat secukupnya..
    Akak doakan semoga e'in dipermudahkan semuanya.. :-)

    ReplyDelete
  13. @aryan azra
    tu laa kak.. sbb dh 7 bln kan.. tu yg makin byk kena rehat..

    ReplyDelete
  14. @Kira Sakura
    haritu kite dh usap2 pangil2 die, tp die senyap jugak.. tu yg risau.. huhu

    ReplyDelete
  15. @♥ aiNa yaZiD ♥
    aku tak boleh dok dediam laa babe.. huhu

    ReplyDelete
  16. @• Ain Cho'in •
    e'in dh minum air sejuk, usap2, panggil2, die senyap je.. tu yg risau.. huhu

    e'in nie mmg jenis tak reti dok diam.. tu yg baby penat.. huhu

    ReplyDelete
  17. @Cik Yaya
    wslm.. thanks yaya..

    jgn keluaq dulu.. awal lagi.. hihi

    ReplyDelete
  18. @aniswany lazim
    eh kakton!! hahahaha

    adine aktif mcm mak dia laa.. haha

    ReplyDelete
  19. @shahdiana
    wslm.. due bln 6 nanti awak.. in shaa Allah..

    ReplyDelete
  20. @babYpose
    tu asben e'in pesan, suke je ape yg tgh rase skrg nie.. nanti kang lps nie rindu..

    ReplyDelete
  21. @Mrs. A
    aah.. in shaa Allah amin.. terima kasih atas doanye..

    ReplyDelete
  22. @LZ - The Blog Owner
    wslm kak..

    in shaa Allah aminn.. terima kasih kak atas doanye.. :)

    ReplyDelete
  23. Ibu mana tak risau kalau baby kurang aktifkan Ein ... Kalau dah semuanya ok alhamdulilah....

    Dulu pun pernah jugak hadap experience baby tak aktif ni....alhamdulilah semuanya ok

    ReplyDelete
  24. Semoga sihat selalu yer, semoga dipermudahkan segalanya ^-^

    ReplyDelete
  25. baby klu jenis aktof tetiba je tak aktif memamg risau.tu yg pentingnya kena alert dengan oergerakan baby.kadang2 klu kita aktif dan penat sgt kita tak rasa pergerakan baby..semoga e'in dan baby selamat dan dipermudahkan hingga bersalin.

    ReplyDelete
  26. hehe teringat masa first baby dulu. konon la merajuk takde org nak layan makan chicken chop. sekali baby tak gerak -__- siap kena warded lagi. hehehe

    ReplyDelete
  27. tips kalau baby tak gerak, cuba minum ais...air sejuk.. lepas beberapa minit baby akan gerak.. kalau dia still tak gerak, cepat2 pergi jumpa doktor..

    ReplyDelete
  28. @hainom OKje
    risau gile kan kak.. alhamdulillah baby takde pape..

    ReplyDelete
  29. @Puan Kutu
    tu laa kak.. kite kurang rehat tu yg baby pun penat.. huhu.. amin aminnn

    ReplyDelete
  30. @Dkna Abza
    kite dh minum air sejuk dh.. baby tetap tak gerak.. tu yg risau and terus pegi hospital.. huhu

    ReplyDelete
  31. take care mommy...jgn la buat keje kuat sgt time2 mcm tu..keje xkan abis..

    ReplyDelete
  32. ibu mengandung kena banyak rehat.

    ReplyDelete
  33. moga dipermudahkan hingga bersalin ya...

    ReplyDelete
  34. mmg risau klo tetiba pgerakan baby slow.. yelah..kdg2 kalau si ibu tlalu penat, mmg akan effect jgk kot pd pgerakkan baby.. lya xde pgalaman rsa semua ni(sbb lya pon tdo spnjang pregnant dlu..hehe).. btw, take care ye...

    ReplyDelete
  35. Alhamdulilahhh.. tak lama lgik ni. hhee

    ReplyDelete
  36. salam..
    yaya dtg mai singgh lagi..
    pe khbr mak bby n bby?hehe
    hope semua ok..bnykkan rehat ok..vitamin n suplemen kena amik tau..
    utk tmbhan je =)

    ReplyDelete
  37. @JMR
    kite mmg jenis tak reti duduk diam.. huhu

    ReplyDelete
  38. @Maria Firdz
    in shaa Allah.. amin amin aminnn

    ReplyDelete
  39. @LYAfrina
    lyaaa.. awak mmg seorg yg kuat.. in shaa Allah jika diizinkan olehNya satu hari pasti awak akan rase detik2 mcm nie..

    ReplyDelete
  40. @Cik Yaya
    wslm.. alhamdulillah kitorg berdua sehat je.. amboi kemain byk pesanan cik yaya kite.. hihi

    ReplyDelete
  41. Ermmmm, rindunya moment2 mcm yg E'in tgh lalui skrg ni, tapi dh risiko kalo ngandung lagi, moga ibu and baby selamat yea.

    ReplyDelete
  42. tak sabar anak tgk muka baby.. nasib baby nk keluar sebelum puasa hehee

    ReplyDelete
  43. tahniah,jaga kesihatan.sy dah lama tak ngandung.hihihi

    ReplyDelete
  44. ohh.. huda baru tau kita kena makesure kandungan kita sentiasa bergerak.. hmm banyak lagi huda kene belajar, persediaan tak lama lagi

    ReplyDelete
  45. alhamdulillah baby n mommy sihat

    ReplyDelete

jangan komen macam-macam haa.. babap nanti! ^_^v

 

ALL RIGHT RESERVED|THIS BLOG IS DESIGN BY RRAI