Monday, December 18, 2017

♥ Tantrum ♥

Assalamualaikum..


TANTRUM | Sesape yang ade anak mesti pernah lalui saat-saat macam nie kan? Bile anak dah pandai tantrum, kemain pening ibu ayah die.. Macam ecad sekarang dah pandai tantrum.. Menangis guling-guling kat lantai sambil geleng-geleng kepala laa, menangis sambil banting badan ke belakang laa, tu kat rumah.. Kalau kat luar, kalau die tak dapat ape yang die nak, die akan menjerit sekuat-kuatnye.. Ehhh memang bawak tempat lain terus.. Huhu..




Ape itu tantrum @ temper tantrum? Bermaksud kemarahan secara tiba-tiba atau satu luapan emosi yang meledak-meledak sehingga tiada kawalan diri.. Temper tantrum seringkali muncul pada anak yang berusia 15 bulan hingga 6 tahun..


Cara mengatasi antaranye:

1. Bertenang - kite sebagai ibu bapa kena bertenang.. Jangan memekik, herdik, atau marah anak sebab die akan menangis bile kuat.. Be cool okay ibu ayah!

2. Cuba pujuk - Usaha dulu dengan memujuk dengan cara yang baik.. Pegang atau dukung dengan lembut.. Cuba tanya kenapa die marah..

3. Alihkan fokus anak - Contoh kalau kite pergi mane-mane dan anak mahukan sesuatu, dan kadang-kadang benda yang die nak tu langsung tak masuk akal, cepat-cepat alihkan perhatian die.. Alihkan perhatian tu bukan bagi handphone taw, tapi bawak anak pegi ke bahagian lain..

4. Biarkan je - Yang nie memang e'in selalu buat laa.. Kalau ecad mengamuk-mengamuk tu memang e'in buat bodoh je sampai die berhenti sendiri sebab penat.. Lepas tu baru laa e'in datang pujuk die and tanye kenapa.. Tapi asben e'in tak boleh pulak.. Die nampak bini die buat bodoh, ehhhh die angkat ecad pujuk-pujuk.. Haaaaa anak manja ayah betul!




Kirenye kite sebagai ibu bapa nak kena bersedia dari segi fizikal dan mental.. Kena kawal emosi wey.. Kekadang tu sampai beristighfar panjang-panjang.. Ecad bile dengar macam tu boleh pulak ketawakan ibu die.. Bertuah betul budak sorang tu..

33 comments:

  1. sy x leh tgk budak2 yg tetiba mengamuk kt luar. pasaraya ke, kt kedai ke... pastu mak / ayah dia 'tambahkan' lg tantrum si anak tu... lg mengamuk dia buatnya... ada sekali tu smpi budak tu hilang suara sbb dah x daya lg nk menjerit2 bagai... kesian tgk

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang kesian.. tapi tu laa.. kekadang mak ayah tengah 'panas' kot.. tu yang jadi macam tu..

      Delete
  2. So far anak-anak buah takde lagi yg jenis tantrum... Memasing spesies redha kalau pujuk elok2 and explain why's.. hee.

    ReplyDelete
  3. Replies
    1. kalau tua2 pun macam nie, memang jangan dilayan terus..

      Delete
    2. hahahahahaha kite wat dekkk je

      Delete
  4. oo..kena belajar ni kalau dah ada anak nnti...

    ReplyDelete
  5. Replies
    1. kan.. biar je sampai die penat and diam sendiri..

      Delete
  6. anak akak mcm ni la gayanya... ni yg kecik baru 8 bulan dah pandai dah tantrum ke apa... klu tak bg je apa dia nak terus nangis jerit2... huh... wahai anak... sabar je la

    ReplyDelete
  7. Mencabar kan nak control tantrum anak.. Besar da ecad! Be a good boy sayang =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. sangat sangat mencabar babe.. in shaa Allah thank u auntie.. :)

      Delete
  8. memang kalau akak pun akak biar je, sebab kalau dilayan maknye ni boleh hilang sabar hehehe adehhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. kadang-kadang bile biarkan pun kite boleh hilang sabar kak.. haha

      Delete
  9. Masa masa macam ni memang mencabar tetapi sangat mengajar kita untuk bersabar

    ReplyDelete
  10. comel je hihii..ank buah sy pun sllu tantrum..sy tngok ja..haha.seyes nmpk letih jga ank tantrum je keje nie

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan.. budak-budak tengah nak meningkat umur..

      Delete
  11. byk tgk parents tak reti nk kawal anak2 tantrum. haih kesian tgk

    ReplyDelete
  12. byk tgk parents tak reti nk kawal anak2 tantrum. haih kesian tgk

    ReplyDelete
  13. Comelnya gambar Ecad yang last tu :)

    ReplyDelete
  14. alahai comelnya pakai custom rimau tu

    ReplyDelete
  15. kekadang bukan x reti nak handle anak tentrum tetapi sendiri pun tgh panas....Allah dijauhkan la kita dari mendera anak2

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu kak.. kekadang sabar pun boleh hilang kalau kite biarkan je.. hmmmm

      Delete
  16. Budak baya anak ein ni memang biasa tantrum..tantrum ni berbeza jugak setiap budak tak sama..pengalaman akak 3 anak...nti dh besar hilang tu tantrumnya..skang ni fasa belum oandai nk handle diri bila kemahuan tak dituruti

    ReplyDelete

jangan komen macam-macam haa.. babap nanti! ^_^v

 

ALL RIGHT RESERVED|THIS BLOG IS DESIGN BY RRAI