Haritu e'in dah janji nak share resepi laksa penang kan.. Kan Kan? So, e'in akan tunaikan kali nie.. Baru teringat uolls..
Walaupun ramai dah tahu care masak lakse penang nie, e'in tak dulik nak share jugak sebab baru first time try masak sendiri mase birthday asben bulan lepas.. Hihi..
Bahan-Bahan:
1. Laksa
2. Ikan Kembung
3. Bawang merah
4. Sedikit belacan - dibakar
5. 1 senduk cili kisar
6. Asam keping
7. Bunga Kantan
8. Daun Kesum
9. Garam
Bahan Hiasan:
1. Telur - rebus dan belah 2
2. Timun - hiris
3. Salad - hiris
4. Bawang besar - hiris
5. Cili padi - hiris
6. Limau kasturi - belah 2
Cara-Cara:
1. Rebus ikan. Air rebusan ikan tu simpan jangan buang taw sebab nak buat kuah nanti.. Asingkan isi ikan dengan tulang.. Blend isi ikan.. Letak air rebusan ikan sikit.. Kalau nak rase ikan, jangan blend sampai hancur.. Kalau nak kuah pekat, blend sampai hancur.. Bahagian kepala dan tulang ikan diblend dan ditapis airnye..
2. Masukkan bawang yang dikisar bersama belacan dan cili kisar ke dalam air rebusan ikan.. Masukkan jugak asam keping, bunga kantan dengan daun kesum..
3. Masukkan isi ikan yang dah diblend tadi.. Masak dengan api perlahan dan biarkan sampai mendidih.. Masukkan garam dan sesuaikan ikut rase..
4.Tunggu sampai didih lagi dan siap! Dah boleh dihidangkan dengan bahan hiasan tadi..
Haa senang kan! Selamat mencuba dan selamat menjamu selera.. :)
wahhhh sedapnya laksa.... tp part buat kuah tu sy tetiba jd malas...boleh gitu? hahaha
ReplyDeletehahaha.. tengok macam susah, tapi senang je sebenarnye yunk..
Deletealways my favorite laksa ni, nampak menyelerakan
ReplyDeletesedap kan awak? hihi
DeleteSiqah suka laksa penang! Cuma tak pernah masak sendiri. Mak je masakkan :)
ReplyDeletenanti boleh try siqah.. :)
Deletenyum nyum sdp tu ein..
ReplyDeletememang sedap yui..
DeleteSelalu makan yang dh siap hidang.
ReplyDeleteTak taulah dia orang buat macam mana.
boleh try masak sendiri pakcik WP..
DeleteMcm mudah je.. boleh try ni
ReplyDeletememang mudah sangat.. :)
DeleteEin, teringin jugak saya nak cuba 1st time masak ni. Tapi ein tak tulis sukatan. Ikan, bawang, belacang, laksa. Bawang tu guna yg besar atau bawang putih. Saya tak ada blender lada, kalau giling boleh ke lada tu.
ReplyDeletekite kalau masak selalu main campak-campak je takde main sukat-sukat.. sorry.. hihi.. boleh je giling ataupun beli yang kat kedai tu haa..
DeleteKakak apa pun jenis laksa tak kiralah penang ke, johor ke, sarawak semua kakak suka E'in
ReplyDeleteBuat sendiri puas boleh makan ulang-ulang:)
betul tu kak.. boleh makan banyak kali.. tapi e'in tak bape nak suke laksa sarawak..
DeleteSedapnya laksa penang...dah lama sangat tak buat sendiri.
ReplyDeletekena buat laa lepas nie.. hihi
DeleteLaska penang ni memang favorite syed! hehehe thanks nanti boleh masak sendiri tak payah tunggu mak masak dah hehe
ReplyDeletewelcome! kannnnnn.. dah boleh try masak sendiri.. :)
DeleteRajinnyeeee E'in masak... Ada resepi boleh la try nanti.. hehehe tq E'in... :)
ReplyDeletekena masak untuk suami.. hihi.. welcome lea.. :)
Deletedah siap mai hantaq puchong sket plsss.. hehehe
ReplyDeletealamakkkkk.. kang basi plak.. haha
Deletewaduhhh sedapnya laksaaaaaaaaaaaa
ReplyDeletememang sedap sangat.. :)
DeleteHehehe kalau Laksa versi mai, pakai sardin tin je. heheh :P
ReplyDeletesardin pun sedap jugak kan mai? :)
DeleteTeringat kat arwah abah, kalau tengok laksa Penang ni. Abah suka sangat makan laksa Penang masa dia sakit dulu
ReplyDeletealfatihah untuk arwah abah akak..
DeleteAin, baca ni memang senang tapi kalau saya buat belum tau jadi. Blender pun saya tak ada.
ReplyDeleteAin buat lah, nanti saya gi ambik. Satu pinggsn je.
nak amek macam mane tu bang? hihi
Deletenak juga try masak laksa, tapi kena tunggu rajin 😄
ReplyDeletetolong datang wahai rajinnnnnnn.. hihi
Deletetolonglah datang, tolonglah datang 😄
Deleteomaigod faveret food ni! tapi paling malas nak buat. hahahaha but this resepi macam senang je. nak try lah nanti bila bilaa
ReplyDeletesenang sangat jieha.. kena try taw!
DeleteSedapnyaa.. lama x pekena laksa penang ^^
ReplyDeletejom buat sendiri.. lagi puas hati.. hihi
Deletelya sdri x pnh masak lg laksa penang tau.biasa mkn y beli atau y org dh buat je.. hehe..blh cuba buat sdri jgk lps2 ni
ReplyDeletejom try lya.. kalau buat sendiri boleh makan ulang-ulang.. hihi
DeleteDia mcm senang nk buat tp bile nk buat tu hahahahha mkn mase sebab mls --' thanks ein ntuk resepi ni :)
ReplyDeletesedapnyaaaa.. kalau mak busyra masak pun guna ikan kembung jgk.. busyra suka makan kuah belacan dari kuah yang ada santan tu. kuah lemak.
ReplyDeleteibu aku smlm ckp nk masak laksa penang ni. skali cancel lar pulak. meleleh air liur
ReplyDelete